Denník N zaznamenáva zvýšený výskyt klamlivých reklám na svojom webe. Ak ste zaznamenali reklamy, ktoré zneužívajú tváre a mená známych osobností, alebo rozširujú klamlivé správy, prosíme vás o spoluprácu pri ich nahlasovaní.

Vo veku 82 rokov zomrel československý futbalista Ivan Mráz, s piatimi gólmi najlepší strelec strieborných medailistov na OH v Tokiu 1964. Po skončení kariéry sa usadil v Kostarike, kde neskôr založil Mraz Soccer Academy. Pracoval aj ako športový novinár, tréner a funkcionár.

Štáty EÚ potvrdili zhodu, že výnosy z ruských aktív zmrazených v Európe sa použijú na zbrane pre Ukrajinu a na jej rekonštrukciu. Ročné výnosy majú dosiahnuť tri miliardy eur.

Štát dal vlani na mlieko v školách 17 miliónov eur, problémom je odpad aj plytvanie. Podľa Centra environmentálnej a etickej výchovy Živica môže odpad z nápojových automatov tvoriť vyše 40 percent všetkého odpadu školy, pričom 20 percent desiat končí v koši. Ministerstvo pôdohospodárstva plytvanie nezaznamenalo.

Hlavné dubajské letisko očakáva tento rok rekordný počet cestujúcich po tom, ako v 1. kvartáli stúpol o osem percent na 23 miliónov. K nárastu prispela aj zvýšená ponuka destinácií aerolínií Emirates a Flydubai.

Situácia po atentáte podľa Jany Shemesh pripomína silno disfunkčnú rozhádanú rodinu, v ktorej sa stala hrozná udalosť. „Keď sa veci zlepšia alebo si členovia rodiny na zmenené pomery zvyknú, všetko sa väčšinou vráti do starých koľají. Iste, sú aj opačné príbehy, ale koľko obrátených hriešnikov ste vo svojom živote naozaj stretli?“

EÚ sa usiluje o formálne začatie prístupových rozhovorov s Ukrajinou a Moldavskom do konca júna, píše web Politico s odkazom na päticu diplomatov členských krajín. Najväčšou prekážkou je podľa diplomatov dlhodobo odmietavý prístup Maďarska, ktoré sa však Brusel a Kyjiv snažia presvedčiť o tom, že Ukrajina plní jeho požiadavky.

Diskusia na grémiu bola plodná a konštruktívna, koalícia ukázala ústretovosť, komentoval predseda SaS Branislav Gröhling zmenu uznesenia parlamentu k atentátu na premiéra. „Dnes sa dokázala koalícia a opozícia zjednotiť. Na grémiu padali slová ospravedlnenia a zmierenia aj konštruktívnej kritiky. Dúfam, že to je prvý krok k novej politickej kultúre na Slovensku.“

Bratislavský sudca Peter Šamko neuspel s ústavnou sťažnosťou, ktorou reagoval na rozhodnutie disciplinárneho senátu Najvyššieho správneho súdu. Senát totiž nezrušil napomenutie, ktoré sudcovi uložil bývalý predseda súdnej rady Ján Mazák za to, že zverejnil v roku 2020 Kočnerovu Threemu na portáli pravnelisty.sk.

Minister spravodlivosti Boris Susko (Smer) zobral späť ústavnú sťažnosť, ktorú podala jeho predchodkyňa vo funkcii Jana Dubovcová. Na Ústavný súd sa obrátila v súvislosti s rozhodnutím disciplinárneho senátu, ktorý vlani v máji oslobodil sudcu Najvyššieho súdu a prezidenta Združenia sudcov Slovenska Františka Moznera spod návrhu ministerstva. Ústavný súd preto konanie zastavil.

Parlament odsúdil atentát na premiéra Roberta Fica. Za uznesenie, ktoré navrhol Smer, zahlasovalo všetkých 130 prítomných poslancov. Koalícia ešte predtým upravila sporný bod z uznesenia, na čom sa dohodli poslanci na grémiu.

Poslanec Tibor Gašpar navrhuje doplniť bod z uznesenia k atentátu, ktorý vyzýva politické strany a médiá, aby prestali šíriť nenávisť. Bod sa má po novom týkať aj ústavných činiteľov a verejne činných osôb. Na tomto znení sa dohodli poslanci na grémiu.

Rakúšania vlani podnikli rekordných 27 miliónov dovolenkových ciest. Medziročne ide o nárast o osem percent, oproti predpandemickému roku 2019 bol ich počet vyšší o viac než štvrtinu.

Výkonný šéf 365.banky Andrej Zaťko sa stal jej takmer 10-percentným akcionárom, podiel J&T Finance Group klesol pod 89 percent. V 365.banke je drobným akcionárom stále aj štát.

Poslanci začali rozpravu k uzneseniu, ktorým chce Smer odsúdiť atentát na Roberta Fica. „Minulý týždeň sme boli svedkami toho, že nesúhlas s iným politickým názorom sa zmenil na pokus o vraždu premiéra,“ odôvodňuje uznesenie Ján Richter a dodáva, že politici musia zmierniť napätie v spoločnosti, prestať s nenávistnou politikou.

Členské štáty definitívne schválili reformu trhu s elektrinou v EÚ. Cieľom je, aby bol trh cenovo dostupnejší a prívetivejší pre spotrebiteľov a zraniteľní zákazníci chránení pred odpojením od elektriny.

V indickej metropole Naí Dillí nariadili predčasné zatvorenie škôl na letné prázdniny po tom, čo oblasť zachvátila vlna horúčav a teploty dosiahli 47,4 stupňa Celzia. Rovnaké rozhodnutie oznámili aj úrady vo viacerých ďalších indických štátoch.

Robert Fico mal dnes kontrolné CT vyšetrenie brušnej dutiny. Je naďalej pri vedomí a komunikuje. „Zároveň sú realizované ďalšie úkony smerujúce k zlepšeniu jeho zdravotného stavu,“ napísal úrad vlády, výkony nekonkretizoval.

Zomrela hudobníčka Stanislava Apfelová, oznámil jej partner. Na inovatívny onkologický liek, ktorý pomáha pri rakovine prsníka, sa jej v zbierke za pár dní vyzbieralo niekoľko stotisíc eur.

Foto - Martina Mlčúchová, archív Stanky Apfelovej

Na hrade Devín otvorilo Múzeum mesta Bratislavy novú výstavu Pozor, hranica! Výstava mapuje obdobie od februárového prevratu v roku 1948 do revolúcie, keď komunistický režim uzatvoril Československo za železnou oponou.

Z výstavy Pozor, hranica. Foto - Archív UPN

Postup slovenských hokejistov do štvrťfinále na MS by mohol byť ohrozený iba v prípade, ak Lotyšsko vyhrá nad USA v riadnom hracom čase. Slovákom na postup stačí jeden bod zo zápasu so Švédskom, ktoré už má isté 1. miesto v skupine. Lotyšsko hrá o 16.20, Slovensko o 20.20.

Izrael sa po žiadosti prokurátora v Haagu o zatykač na Netanjahua a lídrov Hamasu ocitol v takej nepríjemnej diplomatickej situácii ako ešte nikdy predtým. Stane sa z izraelského premiéra vyvrheľ ako Putin, na ktorého už taký zatykač platí? Vysvetľujeme, čo celý prípad znamená pre Netanjahua aj pre Izrael.

Parlament sa na poslaneckom grémiu dohodol, že schôdzu začnú slovenskou hymnou. Okrem poslancov sú v rokovacej sále prítomní aj ministri.

Foto N - Tomáš Benedikovič

Ako pochopiť skupinu Para? pýta sa Samo Marec. „Bol som na koncerte Pary. Asi minulý rok. Raz. Lenže aj raz je oveľa viac, ako by som na seba kedy povedal. A čo bolo horšie, bolo to fajn. Akože to bolo milé. Asi som to pochopil.“

Manželke sýrskeho prezidenta Baššára Asada Asme diagnostikovali leukémiu. Počas liečby nebude vystupovať na verejnosti. Oznámenie prichádza takmer 5 rokov po tom, čo sa 48-ročná sýrska prvá dáma plne zotavila z rakoviny prsníka.

Policajná inšpekcia od rána zasahuje v rámci akcie Klient. Vyšetrovateľ obvinil a zadržal 7 ľudí, z toho sú štyria policajti a tri civilné osoby. „Stíhaní sú za trestné činy podplácania, respektíve zneužívania právomoci verejného činiteľa a prijímania úplatku,“ povedala hovorkyňa Úradu inšpekčnej služby.

Šéfka nemeckej diplomacie v Kyjive vyzvala na ďalšie dodávky protivzdušnej obrany pre Ukrajinu. Annalena Baerbocková uviedla, že situácia na Ukrajine sa prudko zhoršila po ruských útokoch na civilnú infraštruktúru a po ofenzíve v Charkivskej oblasti.

Štáty EÚ definitívne potvrdili nové pravidlá fungovania umelej inteligencie. Akt o umelej inteligencii je podľa expertov prvým svojho druhu na svete a mohol by ovplyvniť podobné normy aj v krajinách mimo Únie.

Ultratrailová bežkyňa Lenka Poláčková vystúpila na Mount Everest ako prvá Slovenka bez pomocného kyslíka. Stalo sa to iba deväť dní po tom, čo na Mount Everest ako vôbec prvá Slovenka vystúpila horolezkyňa Lucia Janičová. Tá dosiahla štít z nepálskej strany južnou trasou, ale s podporou kyslíka.

Vo veku 87 rokov zomrel americký finančník Ivan Boesky, odsúdený za nekalé obchodné praktiky na burze. V polovici 80. rokov išlo o škandalózne odhalenie, Boesky po priznaní zaplatil vtedy rekordnú pokutu 100 miliónov dolárov.

V parlamente aktuálne zasadá poslanecké grémium, na ktorom sa poslanecké kluby dohadujú, ako budú pokračovať v rokovaní. Poslancov čaká rokovanie o uznesení k atentátu, ktoré navrhuje Smer, pokračovať má aj rozprava k rušeniu RTVS.

Detva predáva rozostavaný okresný úrad, minimálna cena je takmer milión eur. Budovu začali stavať v 90. rokoch, keď sa za vlády Vladimíra Mečiara mesto stalo okresným. Nedokončili ju a ministerstvo vnútra ju nakoniec darovalo samospráve.

Nedokončený okresný úrad v Detve, fotka z roku 2022. Foto - TASR

Verejnoprávna RTVS prišla o vysielacie práva na MS v hokeji, no vysiela štúdio k zápasom. „Napriek tomu, že je zrejmé, že ide o núdzový formát, po obsahovej stránke je zaujímavým obohatením,“ píšu Jana Sedláková a Michal Šášky.

Robert Kaliňák hovorí, že si snahu o zmierenie po atentáte netreba pliesť so slepotou. Vicepremiér na tlačovke tvrdí, že aj v prípade vraždy novnára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej prejavil Smer snahu o zmierenie, čo sa nepodarilo.

BMW, Volkswagen a Jaguar Land Rover používali zakázané súčiastky z Číny, uvádza správa amerického kongresu. Vyrobil ich dodávateľ JWD, ktorý je na zozname firiem zakázaných pre väzby na nútenú prácu.

Počet ľudí bez práce bol na Slovensku v apríli najnižší, odkedy sa tieto dáta sledujú, upozorňujú analytici NBS. Odvolávajú sa na sezónne očistené údaje. Počet zamestnaných cudzincov prekročil 105-tisíc.

Po Slovenskej advokátskej komore sa pre novelu Trestného zákona obrátila na Ústavný súd aj skupina viac ako stovky advokátov, koncipientov a akademikov. V stanovisku uvádzajú ďalšie argumenty, prečo by mali ústavní sudcovia označiť kontroverznú novelu za protiústavnú.

Politici Smeru na tlačovke hovoria, že chcú zmierenie, ale pripomínajú, že nezabudnú na príčiny atentátu, z ktorých vinia niektoré médiá a opozíciu. Erik Kaliňák sa pýta, na základe čoho sa pacifista rozhodol zobrať do ruky zbraň a išiel zabiť premiéra.

Trať pri Novej Bani zrekonštruuje pre železnice Strabag, ŽSR s ním podpísali zmluvu za 37 miliónov eur bez DPH. Úsekom prechádzajú rýchliky z Bratislavy do Banskej Bystrice, práce sa zrejme začnú v treťom kvartáli a potrvajú takmer rok.

Ľuboš Blaha na tlačovke Smeru vyhlásil, že chcú po atentáte vyslať „signál zmierenia“, čo pretavili do uznesenia, ktoré dnes navrhnú schváliť parlamentu. V návrhu, ktorý je zverejnený na webe Národnej rady, je okrem iného výzva všetkým stranám, médiám a mimovládkam, „aby rešpektovali výsledky volieb a nešírili nenávisť voči vláde“.

Hovoriť, že konzumáciou laktobacilov sa zbavíme depresií, je len reklamná skratka, vraví mikrobiologička Monika Cahová. „Črevné baktérie môžu ovplyvňovať naše rozpoloženie, ale určite to nefunguje tak, že si zobneme probiotiká a je po depresii. Sérotonín, ktorý vznikne v čreve, neovplyvní našu náladu tým, že by sa dostal do mozgu.“

Ruská vláda nariadila Gazpromu, aby za minulý rok nevyplácal dividendy. Vlani vykázal prvú celoročnú stratu od roku 1999. Hospodárenie negatívne ovplyvnil prudký pokles predaja plynu do Európy v dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu.

Cez provizórne mólo sa do Gazy zatiaľ dostalo 569 ton humanitárnej pomoci, uviedla americká armáda. Pomocou móla, ktoré bolo dokončené minulý týždeň, prišla pomoc z EÚ, USA, Británie či SAE. Nie všetka pomoc sa však dostala do skladov.

Slováci, ktorí nestihnú kúpiť letenky na leto do júna, neskôr zaplatia za rovnaké lety v priemere o 20 % viac,“ hovorí Patrik Vas z Pelikan.sk. Najobľúbenejší vyhľadávač leteniek reaguje výpredajom na leto od 29 eur spiatočne. (inzercia)

Pesnička dňa: Shit Talkin 500. Raper Gleb cez víkend zverejnil singel s videoklipom. Je to ochutnávka z nového albumu Dlhá cesta domov, ktorý práve vyšiel.

Odvetvia s vysokým podielom umelej inteligencie vykazujú takmer päťkrát rýchlejší rast produktivity pracovníkov než tie, ktoré ju nevyužívajú, tvrdia poradcovia z PwC. Podľa nich to zvyšuje nádej, že umelá inteligencia podporí širšiu ekonomiku.

V hokejovom klube HK Dukla Ingema Michalovce budú pokračovať siedmi útočníci z minulej sezóny. S tímom zostávajú Michal Kabáč, Matúš Paločko, Marek Valach, Samuel Solenský, Filip Vašaš, Adam Varga a Róbert Fedor.

Reportéri Washington Postu opísali, ako sa žije v okázalom sídle Donalda Trumpa Mar-a-Lago. V menu sa podáva šalát pána prezidenta, chodia sem béčkové celebrity a sám Trump robieva dídžeja. Svojim hosťom rád púšťa Eltona Johna a Beach Boys.

Charkiv v noci znova čelil ruským útokom, zranenia utrpelo 7 osôb. V Zaporižskej aj Chersonskej oblasti hlásia po ruskom ostreľovaní po jednej obeti. Ukrajina uviedla, že počas noci zneškodnila 28 z 29 ruských dronov.

Aj Masaryk vravel, že bez Beneša by sme republiku nemali, dnes je však druhý československý prezident často kritizovaný. Koncom mája uplynie 140 rokov od jeho narodenia, vysvetľujeme, v čom je jeho kritika oprávnená a ako doplatil na krutosť dejín.

Nové na Dennikn.sk

11:29Na svitaní počujem spev vtákov. Potom sa ozvú samopaly, grady a mínomety (reportáž z frontových línií na Donbase)  11:10Štát dal vlani na mlieko v školách 17 miliónov eur, problémom je odpad aj plytvanie 11:00Obrňte sa, bude to drsné (Pod slnkom Jany Shemesh) 10:45Návod: ako pochopiť skupinu Para? 10:39Stane sa z Netanjahua vyvrheľ ako Putin? Vysvetľujeme, čo žiadosť o jeho zatykač znamená preňho aj pre Izrael 10:11Štúdio MS bez hokeja. RTVS skúsila nezvyčajný projekt, na JOJ majú nové rekordy 10:06📱Urobte si poriadok v tom, čo čítate v mobile (novinky v aplikácii Denník N) 08:24Šalát pána prezidenta, béčkové celebrity a dídžej Trump. Ako sa žije v jeho okázalom sídle Mar-a-Lago 07:04Malý hokejový zázrak vypadáva z MS. Čakal som viac od českého brankára, vraví slovenský tréner Kaláber v tíme Poľska 06:17Ekonomický newsfilter: Vláda rozbehla najväčšiu zdravotnícku investíciu z plánu obnovyVčera 23:38300 slov z MS: Poliaci sú radi, keď môžu hrať so Slovenskom. Opúšťajú elitu, no ďakovala im plná halaVčera 21:35Jablko zmiereniaVčera 20:26Newsfilter: Koalícia si všimla nenávisť na internete. KonečneVčera 20:03Objatia áno, bozky už nie. Ako dopadlo Putinovo stretnutie so Si Ťin-pchingomVčera 19:12Graf dňa: Meď je na novom rekorde, ťahá ju prechod na zelenú ekonomiku aj špekulantiVčera 18:56Vyjednávať s bankou o lepšom úroku na hypotéku nie je jednoduché. O koľko sa dá ísť dolu a čo pre to treba urobiť? (otázky a odpovede)Včera 18:37Video s útočníkom na premiéra nahral príslušník ochranky. Z úniku zatiaľ nie je nik obvinenýVčera 17:38Text pre všetkých Andrejov Kudrnov tohto svetaVčera 17:22Ako sa stavali pyramídy v Gíze? Objavili stratené rameno Nílu, ktoré slúžilo na prepravu kamenných blokovVčera 17:07Shooty: InformovanosťVčera 16:49Po atentáte znovu začne rokovať parlament, SaS obnovuje kampaň a politici si posielajú odkazyVčera 16:39SNS chce zatlačiť na satirickú stránku Zomri, extrémista Bombic zverejnil fotku dieťaťa údajného adminaVčera 16:36Fico po Kuciakovi a novinári po atentáte na Fica – v čom je rozdielVčera 16:27Pomoc s hypotékami sa už od júna rozšíri, stále ju využíva málo ľudíVčera 16:24Minimálna mzda by mala byť 60 percent z priemernej, navrhuje ministerstvo práceVčera 16:23Cesta (z) mesta – diskusia o Atlase suburbanizácie BratislavyVčera 16:20„Slovenská politika je jedovatá, zaplavená konšpiráciami a žlčou.“ Svetoví reportéri píšu po atentáte o SlovenskuVčera 15:57Práce na banskobystrickej nemocnici už objednali, martinskej sa zmluva črtáVčera 15:47Ukazoval bohatstvo a vplyv, no vytuneloval aj peniaze dôchodcov v nebankovkách. Kto bol zosnulý MajskýVčera 14:57Vývoj bojov (816. deň): Ďalšia ruská loď išla ku dnu, špekuluje sa o zatiaľ nepoužitej verzii ATACMS