Domácnosti budú za emisie platiť viac, ako sa predpokladalo. Daň z uhlíka sa odvíjala od ceny 45 eur za tonu emisií, čo by zdražilo naftu alebo benzín o desať centov na liter. Vyraďovanie fosílnych palív v sektore bývania a dopravy je však pomalé, čo zvýši dopyt po emisných kvótach aj ich cenu. (euractiv)

Olaf Scholz miernil očakávania od mierovej konferencie o Ukrajine, ktorá sa bude konať v júni vo Švajčiarsku. „Nikto by nemal mať prehnané očakávania, nejdeme tam dohadovať ukončenie vojny,“ vyhlásil nemecký kancelár v rozhovore pre magazín Stern.

Colorado Avalanche umiestnilo Valerija Ničuškina do asistenčného programu, a to len pár hodín pred zápasom play-off proti Dallasu. Ruský útočník bude suspendovaný minimálne pol roka bez nároku na honorár.

Na indonézskej Sumatre po víkendových záplavách zomrelo najmenej 50 ľudí. Nezvestných je ďalších 27 ľudí, ktorých mohla rovnako usmrtiť voda či zosuv bahna a vychladnutá lávy z miestnej sopky. (čtk)

Ukrajina v noci zničila všetkých 18 dronov, ktorými útočili Rusi, uviedlo jej letectvo. Rusko informovalo o 25 zničených raketách nad Belgorodskou oblasťou. (čtk)

Ranných 5 minút: Hokejisti zdolali USA | NAKA idú oklieštiť | Fico chce novú elektráreň

Hokejisti Caroliny Hurricanes vyhrali v piatom semifinále Východnej konferencie NHL na ľade New Yorku Rangers 4:1 a znížili stav série na 2:3. Na západe vyhral Dallas aj druhý duel na ľade Colorada (5:1) a v sérii vedie 3:1.

Takéto Gruzínsko do Európy nikto nepustí, vraví Saakašviliho exminister Tornike Gordadze. V rozhovore vysvetľuje, ako sa gruzínska vláda dostala pod ruský tlak a prečo tak veľmi chce zákon o kontrole zahraničného vplyvu, aj keď vie, že Brusel po jeho schválení stopne rokovania o vstupe do EÚ.

Tornike Gordadze. Foto - Inštitút Jacquesa Delorsa

V indickom Bombaji zomrelo najmenej 12 ľudí po páde obrieho bilbordu, ktorý sa zrútil pri búrke. Ďalších viac ako 70 ľudí bolo zranených a najmenej dve desiatky sú zrejme stále uväznené pod železnou konštrukciou. (čtk, times of india)

300 slov z MS: Samuel Hlavaj a spoluhráči potvrdili proti USA známu frázu, že prípravné zápasy pred MS netreba preceňovať. Slováci 7. mája prehrali v Bratislave s rovnakým súperom 2:6, keď Američanom vyšli úvodné minúty; po zápase boli témou aj neisté zákroky brankára Samuela Hlavaja.

Ekonomický newsfilter: Fico z ničoho nič ide stavať ďalší jadrový blok +

  • Investovanie ožíva, no podielové fondy už nie sú takou lákavou alternatívou ako v minulosti
  • Čoskoro začnú farmári fungovať podľa nových pravidiel EÚ

Donald Trump schválil platbu za mlčanie pornoherečke, povedal pred súdom kľúčový svedok Michael Cohen. Trump sa podľa svojho bývalého právnika obával dopadu, ktorý by mohlo mať zverejnenie jeho údajného sexuálneho pomeru na jeho prezidentskú kampaň.

Šéf americkej diplomacie Antony Blinken dorazil na neohlásenú návštevu Ukrajiny. V Kyjive sa stretne aj s prezidentom Zelenským, aby ho uistil o pokračujúcej americkej podpore.

V ruskej Volgogradskej oblasti sa vykoľajil nákladný vlak, podľa Moskvy to bolo po zásahu zvonka. V regióne sú časté ukrajinské nálety dronov na ruskú infraštruktúru.

Počasie na dnes: Slnečno, popoludní miestami prechodne oblačno a ojedinele prehánky. Denná teplota 17 až 25 stupňov. (shmú)

Očakávané udalosti:

  • poslanci rozhodnú o FPU, pred parlamentom bude protest
  • hlasuje sa o odvolávaní Šimkovičovej a Dolinkovej
  • súdna rada si po odvolaní Mazáka volí nového predsedu
  • PS a SaS majú brífing k rušeniu RTVS
  • zverejnia údaje o vývoji inflácie za apríl
  • v Bruseli rokujú ministri financií EÚ
  • gruzínsky parlament ukončí rokovanie o zákone o zahraničnom vplyve
  • pokračuje proces s Donaldom Trumpom

Futbalisti Aston Villy remizovali s Liverpoolom 3:3 v 37. kole Premier League a sú štvrtí s päťbodovým náskokom pred Tottenhamom. Ten má do konca sezóny ešte dva zápasy, kým Villa už len jeden. Liverpool má isté tretie miesto.

Prerod z mileneckého vzťahu do primárneho zvládne iba málokto. „Ak si myslíte, že milenecký vzťah bude ten, kde nebudete zažívať to čo vo svojom pôvodnom vzťahu, je to primálo na to, aby bol človek pripravený na množstvo záťaže, ktorá príde,“ hovorí terapeut Pavel Rataj a vysvetľuje, ako milenecké vzťahy vznikajú a prečo je ťažké ich ukončiť.

Futbalisti FC Barcelona zdolali San Sebastián 2:0 v 35. kole La Ligy a posunuli sa na 2. miesto tabuľky o bod pred Gironu. Domácich poslal do vedenia v 40. minúte Lamine Yamal, druhý gól dal v nadstavenom čase Raphinha z pokutového kopu.

Nová európska smernica vylepšuje právo na opravu. Ak sa tovar počas záručnej lehoty opraví, jeho záruka sa predĺži o ďalší rok. (euractiv)

Českí hokejisti prehrali so Švajčiarmi 1:2 po samostatných nájazdoch v treťom zápase A-skupiny MS. Švajčiari sú s ôsmimi bodmi na prvom mieste, Česi sú so šiestimi bodmi štvrtí.

Švédski hokejisti zdolali Nemcov 6:1 v treťom zápase B-skupiny MS. Švédi sú s deviatimi bodmi prví, Slováci sú po výhre nad USA 5:4 po predĺžení s piatimi bodmi na druhom mieste.

Fico si bude môcť spokojne klopkať na drevo, že od jeho nástupu žiadna korupcia neexistuje, píše Monika Tódová o zmenách v polícii. „Opakuje sa model, ktorý táto vláda zaviedla od svojho nástupu – odborníkov odstavuje, vyhadzuje a ponižuje a neschopných lajdákov povyšuje.“

Oceňovaný iránsky režisér Mohammad Rasúlof ušiel do Európy, keď mu nedávno potvrdili osemročný trest a zbičovanie. „Musel som si vybrať medzi väzením a opustením Iránu. S ťažkým srdcom som sa rozhodol pre exil,“ uviedol. V Cannes bude mať v piatok premiéru jeho nový film.

Zápas slovenských hokejistov s USA bol špeciálny pre montrealských spoluhráčov Juraja Slafkovského a Cola Caufielda. Slafkovský po zápase povedal, že Američania „sa chceli v kuse biť“ a Caufielda bude „teraz provokovať do konca života“.

Prvá časť vojenskej pomoci z balíka, ktorý kongres schválil koncom apríla, je už na Ukrajine, povedal poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan. Washington podľa neho urobí „všetko, čo je v ľudských silách“, aby v čase silnejúcej ruskej ofenzívy dostal Kyjiv ďalšiu podporu čo najrýchlejšie.

Izraelskí pravicoví aktivisti vyhádzali potraviny z kamiónov smerujúcich do Pásma Gazy. Hnutie Cav 9 zadržalo nákladné autá na hraničnom priechode Tarkúmijá medzi Západným brehom Jordánu a Izraelom. Polícia zadržala štyroch ľudí vrátane jedného neplnoletého.

V Iraku zatkli známeho pašeráka ľudí s prezývkou Škorpión, vystopoval ho investigatívny tím BBC. Predpokladá sa, že gang Barzána Madžída mal v rokoch 2016 až 2021 pod kontrolou veľkú časť obchodu s ľuďmi medzi Európou a Britániou cez Lamanšský prieliv.

Zápas Slovenska s USA ukázal, kam sa posunul slovenský tím za posledný týždeň, ale aj Šimon Nemec a Luke Hughes za rok a pol. Mikrosúboj spoluhráčov sa skončil remízou, Nemec však ukázal sebavedomie na ľade i pred novinármi.

Košický kraj má sedem trestných stíhaní za sporné tendre, kým iné župy ani jedno. Župan Rastislav Trnka sa otázkam vyhýba. Naďalej ho podporujú aj viacerí poslanci, ktorí v minulosti vystupovali proti korupcii. „To, že tie debaty nevidieť na zastupiteľstvách, neznamená, že neprebiehajú interne,“ hovorí Milan Kaplan.

Prístup k internetu a jeho používanie je spojené s vyššou mierou spokojnosti a sociálnej pohody, vyplýva zo štúdie Oxfordského internetového inštitútu, ktorý skúmal údaje zo 168 krajín. Samotní výskumníci však uznávajú, že štúdia má svoje limity; najmä nie je schopná preukázať príčinu a následok. (bbc)

Vo Vovčansku na severovýchode Ukrajiny, kde dochádza k ťažkým bojom, zostalo už len niekoľko stoviek obyvateľov. Pred začiatkom invázie žilo v tomto meste 19-tisíc ľudí, pred minulotýždňovým obnovením ruskej ofenzívy stále asi 2500.

Melinda Gatesová onedlho skončí vo vedení nadácie, ktorú spolu so svojím exmanželom Billom Gatesom založili pred 20 rokmi na podporu zdravia a znižovania miery chudoby vo svete. Dôvod neoznámila, ale ďalej sa chce venovať pomoci ženám a dievčatám.

Britský kráľ Karol III. odovzdal princovi Williamovi vojenský titul plukovník Armádneho vzdušného zboru, ktorý držal 32 rokov. Ceremónia v leteckom múzeu na juhu Anglicka bola vzácnym vystúpením panovníka a nasledovníka trónu na verejnosti po tom, čo sa vrátili k plneniu povinností.

Otázka toho, kam človek patrí a kde je doma, naberá nový aspekt, keď sa mu narodí dieťa, vraví Slovenka žijúca v Mexiku Magdaléna Rojo. S partnerom a dieťaťom sa presťahovali, keď malo rok a pol. „Zo svojho života na Slovensku si nepamätá nič. Ja budem vždy doma aj na Slovensku, ale pre môjho syna je teraz domov v Mexiku… Môžem mať ja domov aj inde ako moje dieťa?“

Hokejisti Fínska zdolali Nórov 4:1 v zápase A-skupiny MS v Česku. Útočníci Arttu Hyry a Oliver Kapanen dali po dva góly. Nóri sa o necelých 24 hodín stretnú s Dánskom, Fínov čaká najbližšie zápas vo štvrtok proti Rakúsku.

Srbsko prvýkrát od ruskej invázie vyšle na Ukrajinu svojho veľvyslanca, ohlásil prezident Aleksandar Vučič po stretnutí s ukrajinským ministrom zahraničia Dmytrom Kulebom. Ten je v Belehrade spoločne s prvou dámou Olenou Zelenskou.

Samuel Hlavaj chytal proti USA ako brankár NHL, myslí si Tomáš Marcinko. „Chytal sebavedomo a zároveň pokojne, mal tam množstvo ťažkých situácií, ktoré vyriešil výborne. Mne sa páčilo to, akým spôsobom bol stále pokojný, aj keď bol ‚závar‘ pred bránkou, vždy si veril,“ hovorí.

Ukrajinské vedenie nepredpokladá pozemný útok ruskej armády na Charkiv. Povedal to nový tajomník bezpečnostnej rady Olexandr Lytvynenko s tým, že nová ofenzíva je zrejme zameraná na vytvorenie nárazníkovej zóny, ktorá by obmedzila schopnosť Ukrajiny zasiahnuť pohraničné oblasti Ruska.

OpenAI predstavilo nový model umelej inteligencie GPT-4o, ktorý ponúka zadarmo. Sľubuje najpokročilejšie schopnosti v oblasti tvorby a porozumenia textu, obrázkov, zvukov a hlasov.

Trošku sme sa „podělali“ z toho, že vyhrávame, hodnotí zápas s USA Vladimír Vůjtek. „Chceli sme to len ubrániť. Obrancovia veľa cúvali a nechali útočníkov, aby vnikali až do polovice tretiny. A keď chcete brániť útočníka v plnej rýchlosti, to už je veľmi náročné,“ vraví.

Zľava Vladimír Vůjtek, Rastislav Staňa a Tomáš Marcinko. Foto – N, TASR

Ak si budete nahovárať, že ste stretli osudovú lásku, nič sa o sebe nedozviete, vraví párový terapeut Pavel Rataj o milencoch a milenkách. V rozhovore tiež hovorí, že nevera nie je náhoda: „Tí, ktorí si myslia, že sa nikdy nestanú milencom alebo milenkou, možno žijú vo falošnom bezpečí.“

Medzi Tureckom a Gréckom neexistujú žiadne neriešiteľné problémy, povedal Erdogan po rokovaní s gréckym premiérom Kyriakosom Mitsotakisom v Ankare. Krátka návšteva mala upokojiť napäté vzťahy z posledného obdobia. Istanbulský byzantský Chrám svätého Spasiteľa v Chóre napriek žiadostiam Atén premenia na mešitu.

Bývalý Trumpov právnik Michael Cohen na súde opísal, ako zariaďoval, aby v roku 2016 nevychádzali v tlači negatívne správy o vtedy republikánskom kandidátovi. Cohen je označovaný za kľúčového svedka v kauze falšovania finančných záznamov v súvislosti s platbami pornoherečke za mlčanie o romániku s exprezidentom.

V pakistanskom Kašmíre pokračujú už štvrtý deň nepokoje z dôvodu zvyšovania cien. Pri stretoch zahynuli najmenej dvaja ľudia vrátane jedného policajta a stovka ďalších utrpela zranenia.

Kultúra spája, na koncerte, ktorý priniesol Eset, bola aj Šimkovičová, komentuje Newsfilter. „Aj koncert Jeana-Michela Jarra a Briana Maya ukazuje, aká je kultúra výnimočná, ako sa nedá ovládnuť a ako spája. Je výborné, že tam predstavitelia vlády boli. Hoci o tom neinformovali, určite si to užili. A tak je to správne.“

Slovenskí hokejisti vyhrali nad USA 5:4 v predĺžení v treťom zápase na majstrovstvách sveta v Ostrave. Rozhodujúci gól strelil Miloš Kelemen. Slováci hrajú najbližšie v stredu o 20.20 proti Poľsku.

Slovenskí hokejisti po góle Miloša Kelemena. Foto - TASR/AP

KDH po prezidentských voľbách hľadá svoj smer, najnovšie sa spomína výmena šéfky klubu Martiny Holečkovej, rozhodnutie nechávajú na nej. Dôvodom nie je len to, že sa v niektorých názoroch rozchádza s vedením.

Poľská vláda vydala povolenie na výstavbu jadrovej elektrárne s malými modulárnymi reaktormi. Krajina v súčasnosti vyrába približne 70 percent svojej energie z uhlia, prechod na zelenšiu energiu sa snaží urýchliť.

Pri zrážke vlaku s kamiónom vo Veľkom Mederi utrpeli zranenia rušňovodič, jeden cestujúci a vodič. Vo vlaku bolo v čase nehody asi 50 ľudí. Železničná doprava na trati Komárno – Bratislava je prerušená.

Najčítanejšie teraz

Nové na Dennikn.sk

06:30Prečo chcú odvolať Dolinkovú: Ustupovanie hoaxerom aj vplyvným skupinám, nečinnosť a podpisy zvláštnych zmlúv 06:27Ekonomický newsfilter: Fico z ničoho nič ide stavať ďalší jadrový blokVčera 23:35Takéto Gruzínsko do Európy nikto nepustí, vraví Saakašviliho exministerVčera 22:29300 slov z MS: Hlavaj a spoluhráči potvrdili proti USA známu frázu. Už o pár hodín sa môže otočiť proti nimVčera 22:06Ramsay: Pozeral som na časomieru, no nehýbala sa. Slafkovský: Caufielda budem provokovať do konca životaVčera 21:35Nemec (opäť) zdolal Hughesa. Po zápase od neho pýtal hokejku a pustil sa do debaty s novináromVčera 19:50Trošku sme sa „podělali“ z toho, že vyhrávame. Vůjtek, Staňa a Marcinko hodnotia zápas s USAVčera 19:44Čo robí Trnka inak ako ostatní župani? Košický kraj má sedem trestných stíhaní za sporné tendreVčera 19:15Newsfilter: Kultúra spája, na koncerte, ktorý priniesol Eset, bola aj ŠimkovičováVčera 18:00NAKA idú oklieštiť. Trúfla si aj na svojich zakladateľov, putá nasadila Kaliňákovi a GašparoviVčera 17:10Shooty: AutoritaVčera 16:55Graf dňa: Slováci napriek konkurencii termínovaných vkladov znova viac investujú do podielových fondovVčera 16:49Opakuje sa rok 1968? Prečo Bidena varujú, že propalestínske protesty sa stanú „novým Vietnamom“Včera 16:41Hľadanie tváre KDH: V hnutí sa hovorí, že by Holečková ako šéfka klubu mohla skončiťVčera 16:08Bránili svoj jazyk, lenže už ho nikto neohrozuje. Separatisti v Katalánsku prehrali voľbyVčera 16:07Najšťastnejšie mesto v Británii vedie čudnú vojnu o apostrof. V Afrike už v minulosti toto znamienko zasiahlo aj do politikyVčera 15:51Aj Fico prichádza s „atómovkou“, no tentoraz naozajstnou a prekvapivo nie ruskouVčera 15:44Štúrovské kúpalisko Vadaš chystá veľký rozvoj. Rozšíri wellness centrum a chce aj ďalší hotel a športovú haluVčera 15:04Veľké rošády v Rusku: čo znamená Putinova výmena ministra obrany pre vojnu proti UkrajineVčera 14:52Vývoj bojov (809. deň): Ruská pechota útočí smerom na Charkiv, k hlavnej línii obrany ešte neprišlaVčera 13:43Škriniar padol na dno. Musí sa vyškriabať späť, vraví expert na PSG z Le ParisienVčera 13:37Päť postrehov z Ostravy: Tkachuk ľúbi Bratislavu a odkazy pre Nemca a Slafkovského zo zámoriaVčera 13:19Huliak ulovil medvedicu. Odborníci sa zhodujú v tom, že situáciu treba riešiť, a v niektorých prípadoch aj odstrelomVčera 13:14Hráči City sa vám dostanú do hlavy. Tak ako sa Gvardiol dostal do Guardiolovej a teraz je jedným z najlepších hráčovVčera 12:22Kto si myslí, že sa nikdy nestane milencom alebo milenkou, možno žije vo falošnom bezpečí, hovorí párový terapeut RatajVčera 10:06Firemný newsfilter: Farmári protesty ukončili, bývalú firmu ministra Jureňu kupujú Česi a úspech aj hanba s húfnicamiVčera 08:28Slovensko hrá nevšedne s ôsmimi obrancami. Prečo je to teraz dobrá stratégia a kedy sa asi skončíVčera 08:00Ako mám naučiť štvorročnú dcéru presadiť sa medzi rovesníkmi?Včera 07:09Po polárnej žiare nasvietil Bratislavu JarreVčera 07:08Čo asi čakala, keď s ním išla na večeru? Trumpov prípad ukazuje, že dobrovoľný sex nie je to isté ako chcený