Nissan za rok do marca takmer zdvojnásobil čistý zisk na 2,6 miliardy eur. Výsledky podporil vyšší objem predaja a slabší kurz japonského jenu, ktorý po prepočte zvyšuje hodnotu zahraničných príjmov.

Otec hovorí o Pavlovi Demitrovi neustále. Volal mi, nech hrám v jeho krajine dobre, hovorí Brady Tkachuk. Jeho otec Keith Demitru dodnes označuje za svojho najlepšieho priateľa. „Keď som bol malý chlapec, Pavol sa chodil pozerať na tréningy mňa aj môjho brata Matthewa.“

Smer vytiahol na Michala Šimečku 15 rokov starý článok. Blaha a ďalší sa pýtajú, či má byť podpredsedom parlamentu. Odborný text o tom, ako sa aktivisti na Ukrajine a v Gruzínsku v nultých rokoch inšpirovali v Srbsku a na Slovensku, poslanci Smeru vykladajú ako manuál na revolúciu.

Tento rok chce vláda odštartovať tendre na dostavbu D1 medzi Bratislavou a Košicami aj diaľnice na Kysuciach. Dokopy ide o zhruba 40 kilometrov diaľnic za 2,5 miliardy eur. Pre stavebný sektor to môže znamenať oživenie, pôvodne sa očakával útlm verejných investícií.

Advokát Ramón Fonseca Mora známy zo škandálu Panamských dokumentov zomrel. Čelil súdu pre daňové úniky, ktoré podľa obžaloby organizovala advokátska kancelária Mossack Fonseca.

Ľudovít Ódor okomentoval vyhlásenie ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej o jej šikane a politickom aktivizme v SND. „Dovoľte mi touto cestou upozorniť vás, že herci nie sú vaši podriadení a nemôžete si ich volať na koberček za ich herecké výkony,“ uviedol expremiér úradníckej vlády a líder PS v eurovoľbách.

Vývoj bojov (805. deň): Posledná jazda sovietskej armády? Rusi stratili už tritisíc tankov, nahrádzajú ich zo skladov. Vlani Rusi preukázateľne prišli o tisíc tankov a v tomto tempe pokračujú aj tento rok. Za prvých osem májových dní portál Oryx zaznamenal 64 zničených tankov – toľko čo za celý apríl.

Archívna fotografia z mája 2023 - muž pri Kyjive sadí slnečnicu pri vraku ruského tanku. Foto - TASR/AP

Ústavnoprávny výbor parlamentu dnes nerokoval o okolnostiach kontroly ministerstva spravodlivosti na Najvyššom súde. Mimoriadny výbor iniciovali opoziční poslanci, no na zasadnutí sa nepodarilo schváliť jeho program.

Podpis zmluvy medzi ministerstvom zdravotníctva a výrobcom lieku na rakovinu prsníka Trodelvy ešte neznamená, že ho už budú uhrádzať, ako v stredu informoval poslanec KDH František Majerský. Tento liek odmietli uhradiť aj hudobníčke Stanislave Apfelovej, ktorej sa naň vyzbierali ľudia.

Na dvoch stredných školách v Banskej Bystrici dnes prerušili vyučovanie pre výhražné emaily. Mali podobný obsah ako tie, ktoré prišli v utorok do škôl po celom Slovensku. Budovy prehľadala polícia, nič podozrivé nenašla.

Lietadlu Boeing 737 pri pristátí na letisku v tureckom meste Gazipaşa praskla pneumatika. Všetkých 184 pasažierov a 6 členov posádky je v poriadku. Nehodu vyšetrujú turecké úrady.

Čínska automobilka BYD zvažuje výstavbu ďalšej fabriky v Európe. Minulý rok oznámila, že prvý európsky závod na osobné vozidlá vybuduje v Maďarsku. Do roku 2030 sa chce stať vedúcim výrobcom elektromobilov na kontinente.

Vo voľbách v Severnom Macedónsku vyhrala s výrazným náskokom opozičná konzervatívna strana VMRO-DPMNE. Zrátaných už bolo 99 % hlasov. VMRO-DPMNE oslavuje víťazstvo aj v prezidentských voľbách, kde prezidenta Steva Pendarovského porazila touto stranou podporovaná kandidátka Gordana Siljanovská-Davkovová.

Britská centrálna banka podľa očakávaní ponechala základný úrok na 5,25 %, čo je najvyššia úroveň od roku 2008. Prostredníctvom vysokých sadzieb sa snaží znížiť infláciu, ktorá sa naďalej nachádza nad jej dvojpercentným cieľom.

Ukrajinské drony zasiahli dva sklady pohonných hmôt na juhozápade Ruska a ropnú rafinériu až na južnom Urale. Bezpilotné lietadlo pritom z ukrajinského územia preletelo rekordných 1500 kilometrov. Agentúre Reuters to povedali zdroje ukrajinskej bezpečnostnej služby SBU.

Volodymyr Zelenskyj prepustil z vojenskej služby Valerija Zalužného a vymenoval ho za veľvyslanca v Británii. O novej funkcii pre bývalého veliteľa ukrajinskej armády Kyjiv informoval ešte v marci. Zatiaľ nie je jasné, kedy sa postu ujme.

Valerij Zalužnyj. Foto - V. Z.

V Topoľčanoch od júna spoplatnia parkovanie aj na sídliskách Juh, Východ a F. Dosiaľ systém plateného parkovania fungoval v širšom centre mesta. Radnica na základe analýzy Žilinskej univerzity hovorí, že za 20 rokov sa počet áut v meste zdvojnásobil.

Vladimir Putin súhlasil so stiahnutím ruských síl a pohraničníkov z niektorých častí Arménska na žiadosť Jerevanu, uviedol hovorca Kremľa. Oznámenie nasleduje po odchode takmer 2000 ruských vojakov z Náhorného Karabachu a jeho okolia.

Banky síce neposielajú v refixačných listoch vždy najnižšie úrokové sadzby, ale následným dohováraním sa dá dostať na kampaňové sadzby a aj nižšie, hovorí hypotekárny špecialista Slavomír Molnár. Vraví, že objem refinančných hypoték je v priemere za prvé mesiace tohto roku výrazne nižší ako vlani.

Zuzana Dolinková uviedla, že chce predstaviť projekt novej univerzitnej nemocnice v Bratislave budúci týždeň na výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej. Opozičné strany koncom apríla upozornili na možnú zmenu lokality novej nemocnice z Rázsoch do Ružinova.

Prudký marcový pokles obratu v zahraničnom obchode by podľa analytika Ľubomíra Koršňáka mohol byť len prechodný, naznačuje to nálada v domácom priemysle. Ekonóm Tomáš Boháček uviedol, že zahraničný obchod Slovenska ovplyvňuje aj slabý výkon nemeckej ekonomiky.

47 z doterajších 66 žiadateľov splnilo podmienky na finančný príspevok z plánu obnovy na vznik novej ambulancie. „Z toho 34 je všeobecných lekárov pre dospelých a 13 je žiadostí pediatrov,“ uviedla ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková.

Podcast Boxová ulička: Je dobré, že je McLaren späť. Teraz bude zrejme vyzývateľom Red Bullu, vraví dramaturg projektu F1 na Nova Sporte 5 Zdenda Míka. „Je to hodená rukavica pre Ferrari, ale aj pre Mercedes, ktorého motor vyhral, no nie pod tou správnou kapotou,“ myslí si.

Rakúski colníci objavili v kufri slovenského auta 30 šteniat v zúboženom stave. 46-ročnému vodičovi zo Slovenska hrozí vysoká pokuta. Muž predložil falšované očkovacie preukazy zvierat, ktoré boli na transport ešte veľmi mladé.

Štát vyhlásil koncom apríla eurofondovú výzvu za 190 miliónov eur na podporu regionálneho školstva. Minister investícií Richard Raši popri jej predstavovaní vyzýval na účasť v európskych voľbách a chválil svoju stranu Hlas.

Všetky ukrajinské vodné elektrárne sú v súčasnosti vážne poškodené. Štátna energetická spoločnosť Ukrhydroenerho to uviedla po tom, čo pri stredajších ruských útokoch boli vážne poškodené ďalšie dve vodné elektrárne a sú mimo prevádzky.

Povedomie o HIV sa v spoločnosti zaseklo, ľudia si pamätajú iba nejaké útržky spred tridsiatich rokov, hovorí Ján Koller, ktorý žije s touto diagnózou. „Absolútne netušia, že už existuje efektívna liečba a HIV pozitívny človek dokáže plnohodnotne fungovať a byť úplne neinfekčný.“

Na senegalskom letisku zišlo lietadlo so 78 cestujúcimi na palube zo vzletovej dráhy. Pri nehode bolo zranených jedenásť ľudí, z toho štyria ťažko. Prevádzka na letisku Blaise Diagne je pozastavená.

V parlamente má prestávku rozprava k zákonu o Fonde na podporu umenia. Poslanec SNS Roman Michelko predstavil návrh, ktorý fond podriadi ministerstvu kultúry. „Je vrcholným prejavom arogancie a nekompetentnosti politickej moci,“ povedal František Mikloško (KDH).

Obmedzenie zdravotnej starostlivosti pre dlžníkov nepomohlo zvýšiť výber poistného a zvyšuje celkové náklady štátu. Vyplýva to zo štúdie organizácie Depaul Slovensko, ktorá sa venuje pomoci ľuďom bez domova.

Nippon Steel chce dokončiť kúpu amerických oceliarní U. S. Steel do konca roka aj napriek odporu voči transakcii v USA. Japonská firma ju pôvodne plánovala uzavrieť do septembra. Obchod už schválila Európska komisia.

Ukázali europoslancov, ktorí zarábajú milióny aj popri top plate: Problémom nie je koľko. Ale kde a ako. Niektorí členovia Európskeho parlamentu majú oveľa vyššie platy „pomimo“. Nie vždy to musí byť problém, no škandál Qatargate ukázal, že to tak môže byť. Slovenskí europoslanci väčšinou nemajú bočné príjmy.

Austrália a tichomorský štát Tuvalu uzavreli prelomový pakt o klíme a bezpečnosti. Všetkým 11-tisíc obyvateľom Tuvalu umožňuje presťahovať sa do Austrálie v prípade, ak ich krajinu zaplaví stúpajúca hladina oceánov.

Španielsko by sa mohlo stať prvou veľkou ekonomikou eurozóny, ktorej centrálnu banku povedie žena. Za hlavnú favoritku na miesto guvernérky je považovaná Montserrat Martínezová, viceprezidentka regulačného orgánu pre cenné papiere CNMV.

Petra Vlhová nebude v budúcej sezóne súťažiť v Česku ani na Slovensku, ukazuje nový kalendár súťaží v zjazdovom lyžovaní na sezónu 2024/2025. Ten je zároveň naklonený špecialistkám na technické disciplíny, ako je Vlhová. Svetový pohár sa začne 26. októbra obrovským slalomom v Söldene.

Rieka Slaná sa v uplynulom období opäť zafarbila výraznejšie do oranžova. Potvrdil to starosta obce Nižná Slaná Tibor Jerga. Ministerstvo životného prostredia oznámilo, že rokuje o zabezpečení financovania potrebných opatrení pre znečistenú rieku.

Prípad bombových hrozieb na školách bude dozorovať prokurátor oddelenia závažnej kriminality generálnej prokuratúry, informovala hovorkyňa Zuzana Drobová. Hrozby sa prešetrujú ako obzvlášť závažný zločin teroristického útoku.

Úrady práce podpísali zmluvy s viac než 30 obcami či občianskymi združeniami na obnovu hradov. Väčšina zo sumy 12,5 milióna eur pochádza z eurofondov, minister práce Erik Tomáš aktivity predstavil spolu s bývalým ministrom kultúry Danielom Krajcerom.

Dve migračné centrá v Albánsku, kam chce Taliansko umiestniť časť žiadateľov o azyl, nezačnú fungovať 20. mája, ako plánovala vláda premiérky Meloniovej. Talianski armádni ženisti dovtedy nestihnú dokončiť potrebné stavebné úpravy.

Španielsko a Írsko sa chystajú v utorok 21. mája uznať samostatný palestínsky štát. O tom, že sa chystajú urobiť tento krok, hovoria predstavitelia oboch vlád už niekoľko mesiacov. V EÚ tak naposledy urobilo Švédsko v roku 2014.

Nákladný Boeing 767 pristál na letisku v Istanbule bez vysunutej prednej časti podvozku. Nikomu sa nič nestalo, nehodu vyšetruje turecké ministerstvo dopravy.

Majstrovstvá sveta v hokeji sa po 23 rokoch presunú z RTVS na súkromnú stanicu TV Joj. „Komerčné televízie si asi môžu dovoliť trochu viac ‚šou prvkov‘, ale nemyslím si, že verejnoprávna televízia bola nudná,“ hovorí dlhoročný komentátor Pavol Gašpar.

V horách zomrelo počas uplynulej zimnej sezóny 12 ľudí a horskí záchranári mali spolu 2154 zásahov. Zimná sezóna sa oficiálne skončila 1. mája, keď sa uzavreli aj najvyššie položené lyžiarske svahy.

Medzinárodná hokejová federácia IIHF udelila ruskej federácii pokutu jeden milión švajčiarskych frankov (1,025 mil. eur) za to, že brankár Ivan Fedotov chytal napriek zákazu v uplynulej sezóne v KHL za CSKA Moskva. IIHF mu vlani na jeseň zakázala chytať za to, že porušil zmluvu s Philadelphiou z NHL.

Parlament koaličnými hlasmi schválil nové výdavkové limity podľa európskych pravidiel. Vláda si od ich prijatia sľubuje, že Európska komisia Slovensku uvoľní štvrtú platbu z plánu obnovy vo výške zhruba 900 miliónov eur.

Ako vyhrať informačnú vojnu, píše Martin M. Šimečka. „Fascinujúci príbeh britského novinára Seftona Demlera, ktorý prekabátil Hitlera aj Goebbelsa, je návodom pre dnešok.“

O Arthurovi Lafferovi, ktorý ovplyvnil aj slovenskú daňovú reformu, sa hovorí ako o možnom Trumpovom šéfovi FED-u, píše Ivan Mikloš a dodáva, že Lafferova krivka o limitoch rastu daňových príjmov pri zvyšovaní sadzieb sa osvedčila aj u nás.

Ministerstvo zahraničných vecí neodporúča cestovať do Iránu vzhľadom na pretrvávajúcu zhoršenú bezpečnostnú situáciu na Blízkom východe.

USA prekonali Čínu a stali sa najväčším obchodným partnerom Nemecka. Hodnota obchodu Nemecka so Spojenými štátmi v 1. štvrťroku dosiahla 63 miliárd eur, v prípade obchodu s Čínou bola o tri miliardy nižšia.

Strážca Tatranského národného parku utrpel zranenia po tom, čo ho hodili do Velického plesa pri Sliezskom dome. Konfliktná situácia vznikla pri kontrole turistu so psom. Podľa zdroja, ktorý nechce byť menovaný, sa bude strážca liečiť viac ako 10 dní.

Nové na Dennikn.sk

15:00Okrem Nirvany producent Steve Albini nahral vyše 600 albumov, miloval živočíšny zvuk a rád provokoval 14:52Ráž chce tento rok odštartovať tendre na dostavbu D1 aj kysuckej D3 14:43Brady Tkachuk: Otec hovorí o Demitrovi neustále. Volal mi, nech hrám v Pavlovej krajine dobre 14:42Smer vytiahol na Michala Šimečku 15 rokov starý článok. Blaha a ďalší sa pýtajú, či má byť podpredsedom parlamentu 14:36Vývoj bojov (805. deň): Posledná jazda sovietskej armády? Rusi stratili už tritisíc tankov, nahrádzajú ich zo skladov 12:45Lando Norris sa konečne dočkal, McLaren len s druhým víťazstvom od roku 2012 11:44Europoslanci zarábajú milióny aj popri vysokom plate: Problémom nie je koľko, ale kde a ako 11:13Ako vyhrať informačnú vojnu 11:02Ako to číta Ivan Mikloš: O mužovi, ktorý ovplyvnil slovenskú daňovú reformu, sa hovorí ako o možnom Trumpovom šéfovi FED-u 10:20Čo všetko očakávať od Denníka N počas majstrovstiev sveta v hokeji 09:39Graf dňa: Realitný trh na ceste k oživeniu v úvode roka zakopol 09:35Prekvapuje ma, že Slafkovský je u vás taká megacelebrita. V Česku mal takú pozíciu možno len Jágr, hovorí reportérka Vymětalíková 08:27Lantoši hral na seba, s Dvorským mali pravdu. Vladimír Vůjtek hodnotí slovenskú nomináciu 07:50Dobrý expert nemusel byť výnimočný hokejista, Valábik bol dôkazom, hovorí Gašpar. RTVS si hostí musela zazmluvniť 07:04Real oslavuje postup, no Bayern cíti krivdu. Katastrofa a jasné porušenie pravidiel, hneval sa Tuchel 06:29Ekonomický newsfilter: V Tarabovom rezorte bude na elektrine z Gabčíkova zarábať schránková firmaVčera 18:08Ochranári nemlčia. V Tatrách urobili protest po tom, ako už dvaja manažéri odmietli Tarabovo prepúšťanieVčera 17:19Ján Koller: Byť HIV pozitívnym už vôbec nepredstavuje rozsudok smrti. Pacient môže byť do pol roka neinfekčnýVčera 16:53Shooty: Staré časyVčera 16:33Môžeme viniť len sebaVčera 15:35Bombové vyhrážky boli zrejme kybernetickým útokom. Školy otvoria, budú ich strážiť policajtiVčera 15:23Dočítal sa, že môže zomrieť, mal pocit, že jeho telo vybuchne. Od rekordnej bežeckej míle uplynulo 70 rokovVčera 15:11Petr Pavel: Ďakujem Slovákom za zbierku Munícia pre Ukrajinu, či už sú jej politici naklonení, alebo nieVčera 14:58Majú čmeliaky, zebričky či raky nejakú formu vedomia? Je to možné, uvádza deklaráciaVčera 14:56Expert na hybridné vojny a postsovietsky priestor vysvetľuje, prečo proruské vlády útočia na mimovládkyVčera 14:32Koncert Jarra a Briana Maya zatvorí Most SNP, na bezplatnej šou s lasermi a dronmi očakávajú desaťtisíce ľudíVčera 14:04Vyrozprávať sa rodičovi, ktorý má tiež autistické dieťa, je veľká úľava, hovorí Eva Petričková a odporúča päť kníh o autizmeVčera 13:52USA dali Slovensku tretiu facku prípravy. Päť dôležitých správ z generálky na MS v hokejiVčera 12:54Konkurzné novinky: Do bankrotu ho omylom „poslala“ úradnícka chybaVčera 12:47Predčasný dôchodok po 15. máji bude nižší a menej dostupný