Prvá slovenská fabrika na batériové úložiská na prebytkovú elektrinu má vyrásť v Kysuckom Novom Meste. Postaviť ju chce domáca firma Ino-Hub Energy. Ročne vyrobí 300 úložísk a zamestná 90 ľudí.

Vývoj bojov analyzuje, akú veľkú časť v Charkivskej oblasti zatiaľ Rusi obsadili. Rusi od piatka obsadili dve menšie súvislé územia a celkovo okolo 10 dedín, dokopy držia asi 115 štvorcových kilometrov. Vzhľadom na to, ako málo sa menil front za posledný rok, je obsadená oblasť rozlohou relatívne veľká. Na druhej strane Ukrajinci na jeseň 2022 oslobodili 12-tisíc štvorcových kilometrov Charkivskej oblasti.

Francúzsky futbalista Raphael Varane odíde po skončení sezóny z Manchestru United, skončí sa mu zmluva. Varane prišiel na Old Trafford v roku 2021 z Realu Madrid, kde odohral 93 zápasov a získal Ligový pohár. (afp)

Poľsko v poslednom čase prekazilo viaceré pokusy o sabotážne akcie, tvrdí premiér Donald Tusk a dodal, že na činnosť tajných služieb vyčlení dodatočných 23 miliónov eur. Varoval, že Rusko sa snaží zasahovať do blížiacich sa volieb do europarlamentu.

Nový litovský minister obrany Laurynas Kasčiūnas v mladosti pôsobil v neonacistickej strane. Neskôr ako poslanec do krajiny pozval politikov krajne pravicovej AfD a v parlamente založil skupinu priateľov maďarského premiéra. Proti jeho menovaniu vystúpili viaceré mimovládne organizácie.

Litovský minister obrany Laurynas Kasčiūnas. Foto - TASR/AP

Ministri financií EÚ sa dohodli na jednotnom systéme uplatňovania zrážkovej dane. Má zaviesť rýchlejšie postupy na uplatňovanie daní najmä pri výplatách ziskov a úrokov z verejne obchodovateľných akcií a dlhopisov.

Morská biologička Sylvia Earle na festivale Starmus uznala, že ponuka „upratať sa na Mars“ znie lákavo. „Mám však pocit, že ak chceme zmeniť Mars na Zem, mali by sme najskôr zastaviť transformáciu Zeme na Mars,“ dodala priekopníčka objavovania hlbokých morí.

Robert Kaliňák by chcel uzavrieť zmluvu na systémy protivzdušnej obrany do leta. Malo by ísť o nákup minimálne šiestich batérií, ktoré by mohli účinne pokryť strategické aj civilné ciele.

Olympijské a paralympijské hry prinesú Parížu a jeho okoliu 6,7 až 11,1 miliardy eur. Vyplýva to zo štúdie, ktorú zverejnili Medzinárodný olympijský výbor a organizačný výbor Paríž 2024.

Stellantis začne od septembra predávať v Európe elektromobily od čínskeho partnera Leapmotor. Firmy sú vlastnícky prepojené od minulého roka, keď Stellantis kúpil v Leapmotore podiel 21 %.

Rusko nasadilo do prevádzky medzikontinentálne strely Bulava, ktoré dokážu niesť jadrové hlavice, píšu ruské médiá. Strelu vyvinuli na základe programu spusteného v 90. rokoch, odpáliť ju vedia z ruských ponoriek triedy Borej.

Vývoj bojov (810. deň): Rusi pri Charkive rozťahujú front a vytvárajú nárazníkovú zónu. Podobný scenár môžu zopakovať pri Sumách. Je takmer isté, že cieľom Rusov aspoň nateraz nie je dobytie Charkiva. Zatiaľ tu nemajú toľko vojakov, aby to stačilo na obkľúčenie či obsadenie druhého najväčšieho ukrajinského mesta.

Nemecké firmy varujú pred následkami populizmu, rasizmu a extrémizmu na ekonomiku. Šéfovia Siemensu, Deutsche Bahn a Deutsche Bank volajú po väčšej tolerancii, otvorenosti a rôznorodosti, inak je podľa nich v Nemecku ohrozená životná úroveň.

Za pokles inflácie na aprílových 2,1 percenta zodpovedajú najmä potraviny, ktorých ceny po rokoch nepretržitého rastu stagnovali, ukazuje Graf dňa. Rast cien bol najpomalší za tri roky, ale už v máji sa mierne zrýchli pod vplyvom zvyšovania miezd, varujú ekonómovia.

Slovenskí fanúšikovia v Ostrave zatiaľ tento rok skandovali len dve mená: Pavol Demitra a Samuel Hlavaj. Proti USA chytal výborne, hoci v príprave proti nim spravil viacero chýb. „Keď som videl, že ho moje rozhodnutie naštvalo, bolo to dobré znamenie,“ hovorí Ján Lašák, tréner brankárov.

Kartel OPEC potvrdil aprílové prognózy rastu dopytu po rope. Naďalej predpovedá, že tento rok sa zvýši o 2,25 milióna barelov denne. Organizácia uviedla, že svetová ekonomika možno bude tento rok na tom lepšie, ako sa očakávalo.

Parlament prerokuje zrýchlene návrh, aby teplárenské firmy museli po strate povolenia predať svoju sústavu iným teplárom. O možnom prerušení dodávok hovoril Chemes v Humennom, ktorý sa sporí s Východoslovenskou energetikou.

Gruzínsky parlament schválil sporný návrh zákona o zahraničnom vplyve, ktorí podľa kritikov umožní umlčať opozíciu či nezávislé médiá. V uliciach hlavného mesta Tbilisi proti návrhu už týždne demonštrujú desaťtisíce ľudí.

Prírodovedci mapujú skazu na Ukrajine a píšu, že cieľom ruskej armády nie je zničiť len ukrajinský národ, ale každého živého tvora. „Ak nebude Ukrajina, moja práca nebude mať zmysel. Moje vedecké pôsobenie je vykúpené časom v zákopoch, ktorý zaplatili iní Ukrajinci, čo vstúpili do armády,“ odpovedal zoológ Olexandr Zinenko na otázku, či zvažuje, že narukuje.

Mŕtve mloky pozbierané na pobreží Čierneho mora v Odeskej oblasti. Foto – Olena Staroverova

Výkopové práce pri projekte novej nemocnice v Banskej Bystrici by sa mohli začať v blízkej budúcnosti, tvrdí ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková. Dodala, že zmluva so zhotoviteľom stavby by sa mala podpísať na budúci týždeň.

Milan Škriniar sa zranil v najhoršom momente, zmeškal kľúčovú časť sezóny, hovorí v rozhovore Alexandre Aflalo z Le Parisien. Slovák po zranení vypadol zo zostavy a v PSG je až piatym stopérom. „Čakáme na Škriniara z Interu Miláno,“ vraví.

Kvartálny zisk e-shopu Alibaba sa prepadol medziročne o 86 % na 419 miliónov eur. Tržby mu stúpli o sedem percent na 28 miliárd a prekonali očakávania analytikov. Alibaba slúži ako indikátor vývoja spotrebiteľskej dôvery v Číne.

Video: Proti politickému ovládnutiu Fondu na podporu umenia pred parlamentom protestovali aj folkloristi či výtvarníci.

Udržateľnosť veterných elektrární dokazuje fakt, že rakúske obce ich po uplynutí životnosti neodstránia, ale vymenia za výkonnejšie. „Veterné elektrárne sú hospodárskym motorom obce a regiónu,“ tvrdí obec Prellenkirchen. (euractiv)

Polícia potvrdila, že podľa predbežných informácií bol požiar v podniku Pink Whale založený úmyselne. „Podľa doposiaľ zistených informácií neznámy páchateľ doposiaľ nezisteným spôsobom údajne založil požiar v priestoroch podniku nachádzajúcom sa na pontóne situovanom na brehu Dunaja,“ hovorí polícia.

Nemecko ani tento rok nebude mať problém naplniť svoje plynové zásobníky, tvrdia ich prevádzkovatelia. V polovici septembra by podľa zväzu INES mohli byť úložiská naplnené na 95 percent. Zákon to žiada do začiatku novembra.

Rezort životného prostredia vypísal výberové konanie na pozíciu riaditeľa Správy Národného parku Malá Fatra. Žiadosti môžu uchádzači podať do 23. mája. Vedením parku je v súčasnosti poverený lesník Peter Cáder.

EÚ rozšírila sankcie voči Iránu, zamerajú sa aj na výrobu rakiet. Teherán podporuje Rusko v jeho agresii proti Ukrajine, EÚ mu vyčíta aj podporu ozbrojených skupín na Blízkom východe a v oblasti Červeného mora.

Po priestoroch hudobného klubu na pontóne Pink Whale sa pred požiarom pohybovala neznáma osoba. Vyšetrovanie predbežne vylúčilo technickú chybu. Chceme znova otvoriť čo najskôr, aj keď nejaký čas budeme fungovať v provizórnych podmienkach, hovorí spolumajiteľ Lubo Šoška.

Českých hokejistov prišiel do šatne podporiť prezident Petr Pavel pred začiatkom včerajšieho zápasu proti Švajčiarsku (1:2 po samostatných nájazdoch). „Je ohromná česť, keď príde, prehodí pár slov a ešte nás povzbudí. Vážime si to a je to super,“ povedal Ondřej Beránek. (denikn)

Krajiny EÚ definitívne potvrdili už predtým odsúhlasený migračný balíček. Proti všetkým častiam paktu hlasovali Maďarsko a Poľsko, niektoré z predpisov nepodporili ani Slovensko či Rakúsko.

Joe Biden podpísal zákon zakazujúci dovoz obohateného uránu z Ruska. Stopka prišla omnoho neskôr než pri rope a plyne. Dosiaľ bolo Rusko významným dodávateľom amerických jadrových elektrární, ruské dodávky v nich tvorili 24 percent.

Aj Izrael má skúsenosť s agresívnou a nenávistnou ministerkou kultúry, píše Jana Shemesh. Miri Regev urážala tvorcov a tvorkyne, spochybňovala verejnoprávne médiá či politicky komentovala umelecké produkcie, no nakoniec ju kultúra zvládla. „Bola to zásluha ľudí, ktorí to nevzdali, nedali si zobrať slobodu, ale aj tých, čo prišli do divadla, na výstavu, kúpili si knihy, vyjadrovali sa aj verejne.“

Zmiernenie tempa zdražovania zaznamenali najmä tovary, pri službách bol tento vývoj pomalší, upozornili analytici centrálnej banky v komentári k aprílovej inflácii. Zdôvodnili to hlavne rýchlym rastom miezd a nedostatkom pracovnej sily.

Slabý odbyt elektromobilov na začiatku roka zráža zisky automobiliek, zistila štúdia inštitútu Center of Automotive Management. S náročnou fázou trhu sa podľa nej najlepšie vyrovnávajú koncerny BMW a Mercedes-Benz.

Dve z troch zdravotných poisťovní sa v prvom štvrťroku tohto roka prepadli do straty, v zisku ostal len Union, oznámil úrad pre dohľad. Dôvera prerobila 15,7 milióna eur, štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa 8,3 milióna.

Moje poslanie sa zmenilo, teraz je mojou úlohou dávať ľuďom nádej, vraví primatologička Jane Goodallová. Hovorila o tom, prečo aj v časoch klimatickej zmeny, masového vymierania druhov alebo vojen má stále nádej, že veci dopadnú dobre. „Stále máme čas konať,“ povedala v Bratislave.

Jane Goodallová a plyšová opica Pán H. v Bratislave. Foto N - Tomáš Benedikovič

Viktor Orbán sa ešte nerozhodol, či pôjde na mierový samit o Ukrajine, ktorý sa v júni koná vo Švajčiarsku. Pre televíziu ATV to povedal šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó s tým, že je ťažké si predstaviť samit len s jednou z bojujúcich strán.

Bývalý austrálsky armádny právnik dostal takmer šesť rokov za únik tajných spisov. David McBride odovzdal médiám viac ako 200 dokumentov o možných vojnových zločinov austrálskych vojakov v Afganistane.

Dôvera investorov v nemeckú ekonomiku stúpla najvyššie od februára 2022, keď Rusko napadlo Ukrajinu. Podľa inštitútu ZEW sa v máji zvýšila viac, než sa očakávalo.

Ruské univerzity sa zbavujú študentov a profesorov s liberálnymi názormi. Študentka žurnalistiky Jelizaveta Antonovová pred prevzatím diplomu protestovala s fotografiou zbitej novinárky, čo ju stálo doktorát. Michael Martin z fakulty histórie dostával samé áčka, no musel utiecť do zahraničia.

Parlament schválil zmeny v detských ambulantných pohotovostiach. Bude ich od júla menej a otvorené budú do 20. hodiny. Pripravili sme otázky a odpovede o novom fungovaní pohotovostí.

Novou predsedníčkou súdnej rady sa stala sudkyňa Marcela Kosová, ktorá tak nahradí odvolaného Jána Mazáka. V dnešnej voľbe ju podporilo 13 členov z 15 prítomných. Kosová pri voľbe nehlasovala.

Marcela Kosová. Foto - TASR

Parlament neodvolal ministerku zdravotníctva Zuzanu Dolinkovú z Hlasu. Jej odvolanie podporilo 64 zo 142 hlasujúcich poslancov, na odvolanie bolo treba najmenej 76 hlasov, ktoré opozícia nemá. Vo funkcii ostáva aj ministerka kultúry Šimkovičová.

Skupina židov priniesla vlajku Izraela na Chrámovú horu, ktorá je posvätným miestom islamu a spravuje ju jordánska vládna nadácia. Jordánsko tento čin odsúdilo.

Parlament neodvolal ministerku kultúry Martinu Šimkovičovú (SNS). Za jej odvolanie hlasovalo len 64 zo 142 prítomných poslancov. Na odvolanie člena vlády treba 76 poslaneckých hlasov.

Odvolávanie ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej. Foto – TASR

Slovensko zaznamenalo v uplynulých rokoch štvrtý najvyšší rast cien potravín v EÚ, situácia sa však stabilizuje, píšu analytici NBS s odvolaním na dáta Eurostatu. Dve pätiny položiek potravín na Slovensku v marci medziročne zlacneli.

O koľko sa zvýšili ceny potravín od júna 2021 v EÚ: Kumulatívna zmena cien potravín a nealkoholických nápojov (od júna 2021 do marca 2024). Zdroj - Eurostat, NBS

Mimoriadna schôdza k zrušeniu RTVS a vzniku STVR začne v stredu o 9.00. Poslanci si schválili aj predĺženie rokovania do 20.00 a skrátenie obedňajšej prestávky.

V parlamente je prerušená rozprava k novele zákona o Fonde na podporu umenia, pokračovať bude popoludní. „Zodpovednosť za zásadné pokrivenie FPU a jeho ovládnutie politickou mocou budú niesť všetci, ktorí zaň zdvihnú ruku,“ povedal v rozprave poslanec SaS Ondrej Dostál. Hlasovať sa bude o 17.00 h.

USA zvýšia clá na dovoz elektromobilov z Číny z 25 na 100 %. Vyššie budú aj tarify na dovoz počítačových mikročipov, zdravotníckych produktov, niektorých výrobkov z ocele a hliníka a na mnoho ďalších položiek.

Najčítanejšie teraz

Vývoj bojov (810. deň): Rusi pri Charkive rozťahujú front a vytvárajú nárazníkovú zónu. Rovnako môžu postupovať pri SumáchObranné pozície v Charkive. Foto - TASR/APNa Pink Whale bola pred požiarom neznáma osoba. Polícia pátra po podpaľačoviSpolumajiteľ klubu Pink Whale Lubo Šoška pred zhoreným barom. Foto N - Vladimír ŠimíčekKto si myslí, že sa nikdy nestane milencom alebo milenkou, možno žije vo falošnom bezpečí, hovorí párový terapeut RatajPárový terapeut Pavel Rataj. Foto - archív P. R. Skandovali sa len dve mená: Demitrovo a jeho. Hlavajovi už Američania liezli na nervy a Lašák ho naštvalBrankár Slovenska Samuel Hlavaj na MS v hokeji 2024.  Foto - TASRAj Fico prichádza s „atómovkou“, no tentoraz naozajstnou a prekvapivo nie ruskouMinisterka hospodárstva Denisa Saková (Hlas) víta premiéra Roberta Fica (Smer) pred spoločným rokovaním na rezorte hospodárstva. Foto - TASRRamsay: Pozeral som na časomieru, no nehýbala sa. Slafkovský: Caufielda budem provokovať do konca životaMartin Pospíšil splnil, čo od neho chcel Craig Ramsay. Foto – TASRAko mladý pôsobil medzi neonacistami. Nový litovský minister obrany sa chcel priateliť aj s TrumpomLitovský minister obrany Laurynas Kasčiūnas. Foto - TASR/APVolebný kompas: vyklikajte si, ku komu máte najbližšie v eurovoľbáchFoto N - Tomáš BenedikovičPäť postrehov z Ostravy: Tkachuk ľúbi Bratislavu a odkazy pre Nemca a Slafkovského zo zámoriaFanúšikovia Juraja Slafkovského v Ostrave a Brady Tkachuk pred obchodom so suvenírmi v Bratislave. FOTO - Michal Šášky, twitter/Jon MorosiNemec (opäť) zdolal Hughesa. Po zápase od neho pýtal hokejku a pustil sa do debaty s novináromŠimon Nemec. Foto - TASR/APHlbokomorský svet, čudná klíma a odkaz Jane Goodallovej: prvý vedecký deň festivalu StarmusNa fotografii zľava: spisovateľ a popularizátor vedy David Eicher, hudobník Jean-Michel Jarre, spoluzakladateľ festivalu Starmus, astrofyzik a hudobník Brian May, spoluzakladateľ festivalu Starmus a astrofyzik Garik Israelian, etologička a ochranárka Jane Goodwall, vynálezca iPodu a spoluvynálezca iPhonu Tony Fadell. Foto N - Tomáš BenedikovičAj Izrael mal Šimkovičovú, kultúra ju zvládla (Pod slnkom Jany Shemesh)Miri Regev. Foto - apSom optimista, viac sa bojím o Európu ako o Ukrajinu, vraví vojenský analytik SamusMychajlo Samus. Foto - Ludvík Hradilek/Deník NŠkolu pomenovali po obhajcovi Hitlera. Ako ruské univerzity prenasledujú liberálov, aby potešili PutinaŠtudentka žurnalistiky Jelizaveta Antonovová s fotografiou zbitej novinárky Jeleny Milašinovej. Foto - Ksenia Ivanovová/Washington PostMoje poslanie sa zmenilo, teraz je mojou úlohou dávať ľuďom nádej, povedala Jane Goodallová v BratislaveJane Goodallová a plyšová opica Pán H. v Bratislave. Foto N - Tomáš Benedikovič

Nové na Dennikn.sk

15:28Na Kysuciach vznikne prvá slovenská fabrika na batériové úložiská prebytkovej elektriny 15:10Ako mladý pôsobil medzi neonacistami. Nový litovský minister obrany sa chcel priateliť aj s Trumpom 14:42Redaktorka RTVS Weissová: Stále uvažujeme aj nad štrajkom 14:24Vývoj bojov (810. deň): Rusi pri Charkive rozťahujú front a vytvárajú nárazníkovú zónu. Podobný scenár môžu zopakovať pri Sumách 14:17Graf dňa: Inflácia je najnižšia za tri roky, nie však nadlho 14:15Skandovali sa len dve mená: Demitrovo a jeho. Hlavajovi už Američania liezli na nervy a Lašák ho naštval 12:58Rusko chce do močiara stiahnuť celý svet. Aj môj čas príde, reaguje ukrajinský zoológ, či vstúpi do armády 12:56Prírodovedci mapujú skazu na Ukrajine: Cieľom ruskej armády nie je zničiť len ukrajinský národ, ale každého živého tvora 12:49Na lodi Pink Whale bola pred požiarom neznáma osoba. Polícia pátra po podpaľačovi 11:39Detských pohotovostí bude menej a otvorené budú kratšie. Ako sa zmení ich fungovanie? (otázky a odpovede) 11:09Falošnými argumentmi podsúvajú diktát názoru a podrývajú dôveru k faktom 11:03Hlbokomorský svet, čudná klíma a odkaz Jane Goodallovej: prvý vedecký deň festivalu Starmus 11:00Aj Izrael mal Šimkovičovú, kultúra ju zvládla (Pod slnkom Jany Shemesh) 10:48Bugan a Šášky z MS: Po výhre Slovenska nad USA sa opäť objímali právnici s robotníkmi 10:39Moje poslanie sa zmenilo, teraz je mojou úlohou dávať ľuďom nádej, povedala Jane Goodallová v Bratislave 10:31Západ nedobehneme 10:02Putin tlačí a nevidí dôvod prestať 08:41Športový newsfilter: Tento tím má na veľké veci 08:01Školu pomenovali po obhajcovi Hitlera. Ako ruské univerzity prenasledujú liberálov, aby potešili Putina 06:30Prečo chcú odvolať Dolinkovú: Ustupovanie hoaxerom aj vplyvným skupinám, nečinnosť a podpisy zvláštnych zmlúv 06:27Ekonomický newsfilter: Fico z ničoho nič ide stavať ďalší jadrový blokVčera 23:35Takéto Gruzínsko do Európy nikto nepustí, vraví Saakašviliho exministerVčera 22:29300 slov z MS: Hlavaj a spoluhráči potvrdili proti USA známu frázu. Už o pár hodín sa môže otočiť proti nimVčera 22:06Ramsay: Pozeral som na časomieru, no nehýbala sa. Slafkovský: Caufielda budem provokovať do konca životaVčera 21:35Nemec (opäť) zdolal Hughesa. Po zápase od neho pýtal hokejku a pustil sa do debaty s novináromVčera 19:50Trošku sme sa „podělali“ z toho, že vyhrávame. Vůjtek, Staňa a Marcinko hodnotia zápas s USAVčera 19:44Čo robí Trnka inak ako ostatní župani? Košický kraj má sedem trestných stíhaní za sporné tendreVčera 19:15Newsfilter: Kultúra spája, na koncerte, ktorý priniesol Eset, bola aj ŠimkovičováVčera 18:00NAKA idú oklieštiť. Trúfla si aj na svojich zakladateľov, putá nasadila Kaliňákovi a GašparoviVčera 17:10Shooty: Autorita