Ficova operácia sa skončila dobre, povedal minister Tomáš Taraba novinárom z BBC. Podľa ministra životného prostredia už premiér nie je v ohrození života. (bbc)

Futbalisti Juventusu sa stali víťazmi Talianskeho pohára. Vo finále zvíťazili na rímskom Stadio Olimpico nad Atalantou 1:0. O ich triumfe rozhodol Dušan Vlahovič. Je to ich 15. víťazstvo v domácom pohári. (tasr)

Chelsea vyhrala v Brightone 2:1 a Manchester United zdolal Newcastle 3:2 v dohrávkach 34. kola Premier League. Chelsea je pred posledným kolom o tri body pred Newcastlom šiesta, čo je umiestnenie, ktoré garantuje minimálne Konferenčnú ligu.

Slovensko dalo na MS v hokeji zatiaľ najviac gólov zo všetkých tímov – 19. Švajčiari a Nemci strelili po 16. Produktivitu vedie Švajčiar Josi (8 bodov), Hudáček je piaty (6). Najlepším strelcom je Kanaďan Bedard (5), Cingel a Hudáček sú štvrtí (3).

Toto je zásadný dejinný moment, píše v Newsfiltri Filip Obradovič o útoku na Roberta Fica. „Ak nedôjde k upokojeniu emócií, ale naopak sa tu nabehne na bičovanie nálad a kopanie zákopov, nedopadne to dobre a doplatíme na to všetci.“

Premiér Robert Fico je po operácii, podľa informácií Denníka N je pri vedomí.

Švajčiarski hokejisti vyhrali aj vo svojom štvrtom zápase A-skupiny MS v Prahe, Veľkú Britániu zdolali 3:0 a s jedenástimi bodmi sa dostali na čelo tabuľky.

Slovenskí hokejisti zdolali Poliakov 4:0 na MS v hokeji. Dva góly dal Cingel, po jednom Tatar a Cehlárik. V nekompletnej tabuľke B-skupiny sú druhí so ziskom ôsmich bodov. Najbližšie hrajú v sobotu proti Francúzom.

Foto - TASR/AP

Akcie v USA stúpli na nové rekordy, Dowov-Jonesov index sa približuje k hranici 40-tisíc bodov. Údaje o vývoji inflácie v Spojených štátoch posilnili nádeje, že centrálna banka Fed zníži úrokové sadzby.

Maximilián najviac zmenil náš vzťah, hovoria Adela a Viktor Vinczeovci o adopcii ich syna. „Sedem rokov sme sa nehádali, a zrazu sme mali „výšteky“. Ale vedome sme k tomu pristupovali a uvedomovali sme si, čo sa deje.“

Video: Ako Šutaj Eštok a Kaliňák opakovane vyzývali, aby ľudia nešírili nenávisť.

Šéfom Úradu na ochranu ústavných činiteľov sa stal civilista bez skúseností a niekdajší okresný predseda Hlasu Pavol Krejčí, kritizuje policajný exprezident Štefan Hamran. V rozhovore vraví, ako majú ochrankári chrániť premiéra telom, keď ide do davu ľudí. „Keď pred ním nejdú, premiér potom predstavuje otvorený terč.“

V Ženeve sa konali prvé rokovania o umelej inteligencii medzi USA a Čínou. Washington vyjadril obavy o zneužitie umelej inteligencie Čínou, Peking zase USA kritizoval obmedzenia a nátlak na túto technológiu.

Slovenskí hokejisti aj po II. tretine vyhrávajú 2:0 nad Poliakmi na MS v hokeji. Nevyužili jednu presilovku, Poliaci dve pri vylúčeniach Regendu. Tempo zápasu výrazne upadlo, na strely Slováci vyhrali 11:8.

Útok na Roberta Fica je hrozný čin, ak nedôjde k upokojeniu spoločnosti, doplatíme na to všetci, píše v Newsfiltri Filip Obradovič. „Patrí sa namiesto rýchlych súdov a obvinení, kto za to môže, aspoň na chvíľu stíchnuť, zamyslieť sa, ako zabrániť tomu, aby sa niečo podobné už nikdy nezopakovalo, ako upokojiť spoločnosť a veriť, že premiér sa uzdraví.“

Portugalsko sa nechystá vyplatiť bývalým kolóniám reparácie, no je pripravené sa za niektoré činy ospravedlniť, tvrdí vláda. Krajina mala kolónie v Afrike, Ázii či v Latinskej Amerike, v minulosti zorganizovala prevoz miliónov otrokov. (reuters)

Ministri obrany a vnútra na brífingu opakovane vyzývali na pokoj a žiadali ľudí, aby nešírili nenávisť. Vystúpenie Roberta Kaliňáka bolo emotívne, Matúš Šutaj Eštok povedal, že dnešok je najsmutnejším dňom pre slovenskú demokraciu.

Foto N - Tomáš Hrivňák

Súd v Tunisku poslal do väzby dvoch novinárov, ktorí kritizovali režim. Súdne pojednávanie by sa malo uskutočniť na konci mesiaca. Skutočnosť, že dovtedy budú vo väzbe, posilňuje obavy zo štátnych zásahov do slobody slova a z umlčiavania disentu.

Podľa psychológa Dušana Ondruška by nemali politici v krízových chvíľach rozdeľovať spoločnosť na dve časti a navzájom sa obviňovať. „Rovnako ako nepomáhajú bombastické výroky typu ‚začala sa politická vojna‘, to sú vyjadrenia, ktoré situáciu iba zostrujú,“ hovorí.

Muž vo Švajčiarsku útočil nožom na okoloidúcich a viacerých zranil. Polícia ho zadržala po dvoch hodinách vyjednávania. K útoku došlo v Zofingene 60 kilometrov od Zürichu.

Slovenská spoločnosť je úplne polarizovaná, je to takmer 50 na 50, povedal Milan Nič, slovenský analytik z think-tanku Nemecká rada pre zahraničnú politiku (DGAP). V takejto politickej atmosfére sa podľa neho pokusy o atentát „môžu stať komukoľvek“. (economist)

Atentát na Roberta Fica – aktuálne informácie:

  • premiér je v kritickom stave a naďalej v ohrození života, operácia trvá už vyše 3 a pol hodiny, hovoril o 20. hodine Kaliňák
  • podľa informácií Denníka N bol Fico pri streľbe zasiahnutý do brucha a ľavej ruky, lekárom robí starosť zranenie brucha
  • v Handlovej pred domom kultúry strieľal 71-ročný muž z Levíc v momente, keď Fico prišiel medzi ľudí, polícia ho zadržala
  • útočník nesúhlasil s politikou vlády, v minulosti sa stretával so Slovenskými brancami a písal o „bezočivých cigánoch“
  • regionálna televízia z Prievidze nakrútila okamih streľby, viacerí odborníci hovoria o fatálnom zlyhaní ochranky premiéra
  • minister vnútra Šutaj Eštok požiada o zvolanie bezpečnostnej rady štátu, posilní sa ochrana ústavných činiteľov aj médií

Minister životného prostredia Tomáš Taraba vyzval opozíciu, aby férovo a fakticky kritizovala vládu, a keď to nevie, aby prestala zneužívať emočné vypätie ľudí. „Lebo to, čo sa dnes stalo, nebolo zo dňa na deň.“

Cena medi je na rekorde, dostala sa nad päť dolárov za libru. Silný dopyt po tomto kove súvisí s budovaním nových dátových centier a pokračujúcou elektrifikáciou svetovej ekonomiky, zatiaľ čo rast ťažby sa spomaľuje.

Slovenskí hokejisti vyhrávajú 2:0 nad Poľskom po I. tretine zápasu na majstrovstvách sveta. Prvý gól dal Cingel po Tatarovej prihrávke, druhý pridal Tatar po krížnej prihrávke od Nemca. Slováci vedú na strely 16:7. Slováci nevyužili dve presilovky.

Tomáš Tatar strieľa gól Poliakom. Foto - TASR/AP

Matúš Šutaj Eštok požiada podpredsedu vlády o zvolanie bezpečnostnej rady štátu. „Urobíme všetko preto, aby bezpečnosť ľudí na Slovensku bola garantovaná,“ povedal minister vnútra.

Útok na Roberta Fica je neospravedlniteľný a hanebný čin, vyhlásil primátor Bratislavy Matúš Vallo. „Úprimne mu prajem, aby sa zo zranení čo najskôr zotavil. Nenávisť a napätie, ktoré sa v spoločnosti nazhromaždili, si vyžiadali krutú daň,“ dodal.

Na festivale vedy a umenia Starmus v Bratislave udelili ceny Stephena Hawkinga. Získali ich prírodovedec David Attenborough, morská biologička Sylvia Earle, hudobníčka Laurie Anderson a režisér Christopher Nolan.

Muž, ktorý zaútočil na Roberta Fica, bol v minulosti v spojení s proruskou skupinou Slovenskí branci, informoval maďarský investigatívny novinár Szabolcs Panyi. Slovenskí branci na Facebooku v roku 2016 zdieľali fotografiu, kde sa nachádzal aj atentátnik.

Robert Kaliňák bol počas brífingu v banskobystrickej nemocnici rozcítený. „Bojujeme o život Roberta Fica,” vyhlásil s tým, že mnohí by sa v tejto chvíli mali pozrieť do zrkadla. „My sme neboli tí, ktorí hovorili o pomste,“ dodal minister obrany.

Foto N - Tomáš Hrivňák

Francúzska vláda vyhlásila na tichomorskom ostrove Nová Kaledónia na 12 dní výnimočný stav. Posilní tak v tomto zámorskom území Francúzska právomoci polície v snahe potlačiť vážne nepokoje, pri ktorých zomreli 4 ľudia a stovky ďalších utrpeli zranenia.

Robert Fico stále bojuje o život, povedala ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková. Poďakovala sa celému zdravotníckemu personálu, ktorý sa o premiéra stará. „Je to špičkový tím odborníkov.“

Zástupcovia občianskej spoločnosti a mimovládneho sektora spustili petíciu, v ktorej odsudzujú útok na Roberta Fica. „V tejto ťažkej situácii vyjadrujeme solidaritu s premiérom Robertom Ficom a jeho rodinou a deklarujeme náš spoločný a pevný postoj proti agresii, útokom a násiliu akéhokoľvek druhu,“ píšu.

Začal sa zápas Slovensko – Poľsko na majstrovstvách sveta v hokeji. Naši hokejisti v príprave zdolali Poliakov 6:1, tí zatiaľ v Ostrave prehrali s Lotyšskom (4:5 pp), Švédskom (1:5) a s Francúzskom (2:4). Vysiela hlavný kanál JOJ.

Pred súdom s Donaldom Trumpom vypovedal kľúčový svedok obhajoby, bývalý právnik exprezidenta Michael Cohen. Trumpovi predtým verne slúžil, teraz ho môže dostať do väzenia. Otázka je, či porota bude veriť mužovi, ktorý už klamal pod prísahou.

Útočník strieľal s jasnou politickou motiváciou, povedal minister vnútra Matúš Šutaj Eštok. Útočiť na Roberta Fica sa rozhodol po prezidentských voľbách. „Chcem vyzvať verejnosť, novinárov a všetkých politikov, aby sme prestali šíriť nenávisť,” požiadal minister.

Policajný exprezident Štefan Hamran vraví, že to zatiaľ vyzerá na „fatálne zlyhanie ochranky premiéra“. Na videu po postrelení Roberta Fica ho zaskočilo, ako tam chaoticky pobehovali ochrankári. Mali s ním okamžite odísť autom preč do nemocnice.

Štefan Hamran. Foto N - Vladimír Šimíček

Čína je medzi stovkou delegácií, ktoré zatiaľ nepotvrdili účasť na júnovej mierovej konferencii o Ukrajine vo Švajčiarsku. Povedala to švajčiarska prezidentka Viola Amherdová. Švajčiarsko pozvalo 160 delegácií. Rusko pozvánku nedostalo.

Po atentáte na Roberta Fica sa posilní ochrana ústavných činiteľov aj viacerých médií, potvrdil minister vnútra Matúš Šutaj Eštok. Súčasne je v parlamente špeciálny režim a ochrana bude zabezpečená aj v prípade poslancov.

Robert Fico je v kritickom stave a stále je v ohrození života, operácia trvá už vyše 3,5 hodiny. Minister obrany Robert Kaliňák na brífingu vyhlásil, že stav premiéra je veľmi komplikovaný.

Foto N - Tomáš Hrivňák

Minister spravodlivosti Boris Susko vyhlásil, že útok na život človeka v demokratickej spoločnosti je neakceptovateľný bez ohľadu na politický kompas. Susko dodal, že ho šokovali reakcie ľudí, ktorí podľa neho teraz šíria „nechutnú nenávisť“.

Deutsche Bahn plánujú používať priehľadné protihlukové bariéry v mestách a na vyhliadkových trasách. Cestujúci si vďaka nim budú môcť vychutnať výhľad na krajinu, zatiaľ čo obyvatelia už nebudú musieť žiť so sivými stenami pri svojich domoch, oznámili nemecké železnice.

Bývalý šéf úradu pre ochranu ústavných činiteľov Juraj Zábojník poukázal na chyby ochranky pri atentáte na Roberta Fica. „Keď padnú štyri či päť rán, tak niekto je vinný. Ochranka asi v poriadku nie je. Nevidel som, že by niekto skočil pred premiéra,“ uviedol.

Dúfam, že proti nám budete pomalší ako proti Američanom, vraví Mariusz Czerkawski, najznámejší hokejista poľskej histórie a televízny expert. „Bol som očarený vaším výkonom a váš brankár bol vynikajúci,“ hovorí o zápase s USA.

Markíza informovala o krátkom videu s útočníkom Jurajom C., ktoré zverejnili krátko po jeho zadržaní. Zo záznamu vyplýva, že útočiť sa rozhodol pred mesiacom.

V nemocnici v Banskej Bystrici, kam previezli Roberta Fica, sa nachádzajú viacerí členovia vlády – minister obrany Robert Kaliňák, ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková aj minister vnútra Matúš Šutaj Eštok. Kto vystúpi na brífingu, ešte nie je jasné.

Na mieste streľby na Roberta Fica je ešte aj v týchto chvíľach forenzný tím, ktorý zabezpečuje dôkazy.

Forenzný tím na mieste streľby na Roberta Fica. Foto N – Daniel Vražda

Hľadať kolektívneho vinníka v jednej časti spoločnosti je nezrelé, hovorí psychológ Dušan Ondrušek. Podľa neho by sme sa mali naučiť byť zdržanliví, kým nemáme viac informácií. „Nájsť vinníka za niekoľko minút je nezodpovedné a nepravdivé.“

Foto N - Tomáš Benedikovič

Putin prvýkrát od začiatku vojny na Ukrajine ukázal veliteľov všetkých vojenských okruhov. Urobil tak na porade spojenej s predstavením nového ministra obrany Andreja Belousova. Zo zoznamu účastníkov vyplýva, že Alexander Lapin, predtým kritizovaný za zlyhanie na Ukrajine, sa stal veliteľom Leningradského vojenského okruhu.

Zdravotný stav Roberta Fica je vážny, povedal Erik Tomáš (Hlas) pre televíziu Markíza. Podľa jeho informácií premiéra stále operujú, pričom operácia potrvá dlhšie, pretože útočník zasiahol viaceré orgány premiéra.

Nové na Dennikn.sk

21:41Newsfilter: Útok na Roberta Fica je hrozný čin, ak nedôjde k upokojeniu spoločnosti, doplatíme na to všetci 21:33Robert Fico je v kritickom stave, informoval emotívny Kaliňák. Šutaj Eštok vyzýval na pokoj 20:16Predtým mu verne slúžil, teraz na ňom zarába. Trumpa môže do väzenia dostať jeho bývalý právnik 20:11Bývalý policajný prezident Hamran: Zatiaľ to vyzerá na fatálne zlyhanie ochranky premiéra 19:10Hľadať kolektívneho vinníka v jednej časti spoločnosti je nezrelé, hovorí psychológ Ondrušek 18:37Atentáty na politikov v Európe: Nie sú bežné, ale zažili ich Švédi, Srbi aj Poliaci 18:17Podozrivý z atentátu na Fica sa v minulosti stretával so Slovenskými brancami a písal o „bezočivých cigánoch“ 18:12Prichádza etapa politickej vojny, avizuje Danko. Koaliční politici z atentátu vinia médiá a opozíciu 18:01Čo sa stalo v Handlovej: zápisky reportéra z miesta streľby na Roberta Fica 17:40Prechádzka po Mesiaci, umelá inteligencia a sklamanie zo Star party. Druhý deň na Starmuse 17:06Zelenskyj myslí na slovenský národ, Biden sa zaňho modlí, Scholz je v šoku. Svet reaguje na útok na Fica 17:02Shooty: Étos 17:02Útok na premiéra Fica je útokom na nás všetkých 16:43Vláda schválila stimul aj pre nové slovenské hydinárne ukrajinských podnikateľov 16:40Humenský Chemes sa posiela do bankrotu, Saková narýchlo mení energetické zákony pre celé Slovensko 15:39Graf dňa: Slovenská ekonomika prekvapila druhým najrýchlejším rastom v regióne 15:27Premiéra Fica v Handlovej postrelili, úrad vlády hovorí, že je v ohrození života 15:07Minúta po minúte: Fico je po atentáte v kritickom stave a naďalej v ohrození života, povedal Kaliňák 15:03Vývoj bojov (811. deň): Letisko Belbek na Kryme skončilo po úspešnom útoku ATACMS v plameňoch 14:25Poslanci koalície sa stretli s ruským veľvyslancom, príčinou vojny je podľa Gašpara genocída zo strany Ukrajiny 14:19Štyridsať rokov v avantgarde – Gudrun zo skupiny Ľahká Múza o živote s hudbou 14:10Ján Hrubala končí ako predseda Špecializovaného trestného súdu. Minister mu vyčíta postup voči sudcovi Trubanovi 13:59Gúglenie sa radikálne zmení, AI bude vidieť aj počuť. Pozrite si najdôležitejšie novinky, ktoré predstavil americký gigant 13:55Počuť volanie rieky. Johnny Flynn a Robert Macfarlane spájajú hudbu a literatúru 13:13V jednom meste zabili troch kandidátov na starostu. Mexické voľby sa menia na bojové pole 12:33Neučesané myšlienky o nenávisti 12:05Adela a Viktor Vinczeovci o adopcii: Maximilián najviac zmenil náš vzťah 12:03Guardiola prirovnal posledné kolo Premier League k Wimbledonu. O výhre City rozhodli dva momenty 10:59Najznámejší hokejista poľskej histórie Czerkawski: Dúfam, že proti nám budete pomalší ako proti Američanom 09:48Tréner Jakub Chudý radí, ako vstávať bez budíka, a vyberá päť kníh pre zdravší život