Futbalisti Aston Villy remizovali s Liverpoolom 3:3 v 37. kole Premier League a sú štvrtí s päťbodovým náskokom pred Tottenhamom. Ten má do konca sezóny ešte dva zápasy, kým Villa už len jeden. Liverpool má isté tretie miesto.

Prerod z mileneckého vzťahu do primárneho zvládne iba málokto. „Ak si myslíte, že milenecký vzťah bude ten, kde nebudete zažívať to, čo vo svojom pôvodnom vzťahu, je to príliš málo na to, aby bol človek pripravený na to množstvo záťaže, ktorá príde,“ hovorí terapeut Pavel Rataj a vysvetľuje, ako milenecké vzťahy vznikajú a prečo je ťažké ich ukončiť.

Futbalisti FC Barcelona zdolali San Sebastian 2:0 v 35. kole La Ligy a posunuli sa na 2. miesto tabuľky o bod pred Gironu. Domácich poslal do vedenia v 40. minúte Lamine Yamal, druhý gól dal v nadstavenom čase Raphinha z pokutového kopu.

Nová európska smernica vylepšuje právo na opravu. Ak sa tovar počas záručnej doby opraví, jeho záruka sa predĺži o ďalší rok. (euractiv)

Českí hokejisti prehrali so Švajčiarmi 1:2 po samostatných nájazdoch v treťom zápase A-skupiny MS. Švajčiari sú s ôsmimi bodmi na prvom mieste, Česi sú so šiestimi bodmi štvrtí.

Švédski hokejisti zdolali Nemcov 6:1 v treťom zápase B-skupiny MS. Švédi sú s deviatimi bodmi prví, Slováci sú po výhre nad USA 5:4 po predĺžení s piatimi bodmi na druhom mieste.

Fico si bude môcť spokojne klopkať na drevo, že od jeho nástupu žiadna korupcia neexistuje, píše Monika Tódová o zmenách v polícii. „Opakuje sa model, ktorý táto vláda zaviedla od svojho nástupu – odborníkov odstavuje, vyhadzuje a ponižuje a neschopných lajdákov povyšuje.“

Zápas slovenských hokejistov s USA bol špeciálny pre montrealských spoluhráčov Juraja Slafkovského a Cola Caufielda. Slafkovský po zápase povedal, že Američania „sa chceli v kuse biť“ a Caufielda bude „teraz provokovať do konca života“.

Oceňovaný iránsky režisér Mohammad Rasúlof ušiel do Európy, keď mu nedávno potvrdili osemročný trest a zbičovanie. „Musel som si vybrať medzi väzením a opustením Iránu. S ťažkým srdcom som sa rozhodol pre exil,“ uviedol. V Cannes bude mať v piatok premiéru jeho nový film.

Prvá časť vojenskej pomoci z balíka, ktorý Kongres schválil koncom apríla, je už na Ukrajine, povedal poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan. Washington podľa neho urobí „všetko, čo je v ľudských silách“, aby Kyjiv dostal ďalšiu podporu v čase silnejúcej ruskej ofenzívy čo najrýchlejšie.

Izraelskí pravicoví aktivisti vyhádzali potraviny z kamiónov smerujúcich do Pásma Gazy. Hnutie Cav 9 zadržalo nákladné autá na hraničnom priechode Tarkúmijá medzi Západným brehom a Izraelom. Polícia zadržala štyroch ľudí vrátane jedného neplnoletého.

V Iraku zatkli známeho pašeráka ľudí s prezývkou Škorpión, vystopoval ho investigatívny tím BBC. Predpokladá sa, že gang Barzána Madžída mal v rokoch 2016 až 2021 pod kontrolou veľkú časť obchodu s ľuďmi medzi Európou a Britániou cez Lamanšský prieliv.

Zápas Slovenska s USA ukázal, kam sa posunul slovenský tím za posledný týždeň, ale aj Šimon Nemec a Luke Hughes za rok a pol. Mikrosúboj spoluhráčov sa skončil remízou, Nemec však ukázal sebavedomie na ľade i pred novinármi.

Košický kraj má sedem trestných stíhaní za sporné tendre, kým iné župy ani jedno. Župan Rastislav Trnka sa otázkam vyhýba. Naďalej ho podporujú aj viacerí poslanci, ktorí v minulosti vystupovali proti korupcii. „To, že tie debaty nevidieť na zastupiteľstvách, neznamená, že neprebiehajú interne,“ hovorí Milan Kaplan.

Prístup k internetu a jeho používanie je spojené s vyššou mierou spokojnosti a sociálnej pohody, vyplýva zo štúdie Oxfordského internetového inštitútu, ktorý skúmal údaje zo 168 krajín. Samotní výskumníci však uznávajú, že štúdia má svoje limity, najmä nie je schopná preukázať príčinu a následok. (bbc)

Vo Vovčansku na severovýchode Ukrajiny, kde dochádza k ťažkým bojom, zostalo už len niekoľko stoviek obyvateľov. Pred začiatkom invázie žilo v tomto meste 19-tisíc ľudí, pred minulotýždňovým obnovením ruskej ofenzívy stále asi 2500.

Melinda Gatesová onedlho skončí vo vedení nadácie, ktorú spolu so svojím exmanželom Billom Gatesom založili pred 20 rokmi na podporu zdravia a znižovania miery chudoby vo svete. Dôvod neoznámila, ale ďalej sa chce venovať pomoci ženám a dievčatám.

Britský kráľ Karol III. odovzdal princovi Williamovi vojenský titul plukovník Armádneho vzdušného zboru, ktorý držal 32 rokov. Ceremónia v leteckom múzeu na juhu Anglicka bola vzácnym vystúpením panovníka a nasledovníka trónu na verejnosti po tom, čo sa vrátili k plneniu povinností.

Otázka toho, kam človek patrí a kde je doma, naberá nový aspekt, keď sa mu narodí dieťa, vraví Slovenka žijúca v Mexiku Magdaléna Rojo. S partnerom a dieťaťom sa presťahovali, keď malo rok a pol. „Zo svojho života na Slovensku si nepamätá nič. Ja budem vždy doma aj na Slovensku, ale pre môjho syna je teraz domov v Mexiku… Môžem mať ja domov aj inde ako moje dieťa?“

Hokejisti Fínska zdolali Nórov 4:1 v zápase A-skupiny MS v Česku. Útočníci Arttu Hyry a Oliver Kapanen dali po dva góly. Nóri sa o necelých 24 hodín stretnú s Dánskom, Fínov čaká najbližšie zápas vo štvrtok proti Rakúsku.

Srbsko prvýkrát od ruskej invázie vyšle na Ukrajinu svojho veľvyslanca, ohlásil prezident Aleksandar Vučič po stretnutí s ukrajinským ministrom zahraničia Dmytrom Kulebom. Ten je v Belehrade spoločne s prvou dámou Olenou Zelenskou.

Samuel Hlavaj chytal proti USA ako brankár NHL, myslí si Tomáš Marcinko. „Chytal sebavedomo a zároveň pokojne, mal tam množstvo ťažkých situácií, ktoré vyriešil výborne. Mne sa páčilo to, akým spôsobom bol stále pokojný, aj keď bol ‚závar‘ pred bránkou, vždy si veril,“ hovorí.

Ukrajinské vedenie nepredpokladá pozemný útok ruskej armády na Charkiv. Povedal to nový tajomník bezpečnostnej rady Olexandr Lytvynenko s tým, že nová ofenzíva je zrejme zameraná na vytvorenie nárazníkovej zóny, ktorá by obmedzila schopnosť Ukrajiny zasiahnuť pohraničné oblasti Ruska.

OpenAI predstavilo nový model umelej inteligencie GPT-4o, ktorý ponúka zadarmo. Sľubuje najpokročilejšie schopnosti v oblasti tvorby a porozumenia textu, obrázkov, zvukov a hlasov.

Trošku sme sa „podělali“ z toho, že vyhrávame, hodnotí zápas s USA Vladimír Vůjtek. „Chceli sme to len ubrániť. Obrancovia veľa cúvali a nechali útočníkov, aby vnikali až do polovice tretiny. A keď chcete brániť útočníka v plnej rýchlosti, to už je veľmi náročné,“ vraví.

Zľava Vladimír Vůjtek, Rastislav Staňa a Tomáš Marcinko. Foto – N, TASR

Ak si budete nahovárať, že ste stretli osudovú lásku, nič sa o sebe nedozviete, vraví párový terapeut Pavel Rataj o milencoch a milenkách. V rozhovore tiež hovorí, že nevera nie je náhoda: „Tí, ktorí si myslia, že sa nikdy nestanú milencom alebo milenkou, možno žijú vo falošnom bezpečí.“

Medzi Tureckom a Gréckom neexistujú žiadne neriešiteľné problémy, povedal Erdogan po rokovaní s gréckym premiérom Kyriakosom Mitsotakisom v Ankare. Krátka návšteva mala upokojiť napäté vzťahy z posledného obdobia. Istanbulský byzantský Chrám svätého Spasiteľa v Chóre napriek žiadostiam Atén premenia na mešitu.

Bývalý Trumpov právnik Michael Cohen na súde opísal, ako zariaďoval, aby v roku 2016 nevychádzali v tlači negatívne správy o vtedy republikánskom kandidátovi. Cohen je označovaný za kľúčového svedka v kauze falšovania finančných záznamov v súvislosti s platbami pornoherečke za mlčanie o romániku s exprezidentom.

V pakistanskom Kašmíre pokračujú už štvrtý deň nepokoje z dôvodu zvyšovania cien. Pri stretoch zahynuli najmenej dvaja ľudia vrátane jedného policajta a stovka ďalších utrpela zranenia.

Kultúra spája, na koncerte, ktorý priniesol Eset, bola aj Šimkovičová, komentuje Newsfilter. „Aj koncert Jeana-Michela Jarra a Briana Maya ukazuje, aká je kultúra výnimočná, ako sa nedá ovládnuť a ako spája. Je výborné, že tam predstavitelia vlády boli. Hoci o tom neinformovali, určite si to užili. A tak je to správne.“

Slovenskí hokejisti vyhrali nad USA 5:4 v predĺžení v treťom zápase na majstrovstvách sveta v Ostrave. Rozhodujúci gól strelil Miloš Kelemen. Slováci hrajú najbližšie v stredu o 20.20 proti Poľsku.

Slovenskí hokejisti po góle Miloša Kelemena. Foto - TASR/AP

KDH po prezidentských voľbách hľadá svoj smer, najnovšie sa spomína výmena šéfky klubu Martiny Holečkovej, rozhodnutie nechávajú na nej. Dôvodom nie je len to, že sa v niektorých názoroch rozchádza s vedením.

Poľská vláda vydala povolenie na výstavbu jadrovej elektrárne s malými modulárnymi reaktormi. Krajina v súčasnosti vyrába približne 70 percent svojej energie z uhlia, prechod na zelenšiu energiu sa snaží urýchliť.

Pri zrážke vlaku s kamiónom vo Veľkom Mederi utrpeli zranenia rušňovodič, jeden cestujúci a vodič. Vo vlaku bolo v čase nehody asi 50 ľudí. Železničná doprava na trati Komárno – Bratislava je prerušená.

Súd v Belfaste zrušil v Severnom Írsku platnosť častí britského imigračného zákona. Vlani prijatý zákon predpokladá, že ľudia, ktorí prídu do Británie ilegálne, nemôžu žiadať o azyl, vyhostia ich alebo presunú do tretej krajiny, napríklad Rwandy.

Už takmer 360-tisíc ľudí utieklo z Rafahu, odkedy izraelská armáda pred týždňom vydala prvé príkazy na evakuáciu. „Niet kam ísť. Bez prímeria niet bezpečia,“ uviedol Úrad OSN pre palestínskych utečencov. Prudké boje pokračovali v pondelok na rôznych miestach v Pásme Gazy.

Politici v bohatom britskom mestečku Harrogate chcú vymazať z ulíc názvy obsahujúce apostrof. Niektorým sa spor zdá smiešny, pre iných je dôkazom toho, že tradične konzervatívni Briti sú ochotní biť sa za svoj jazyk.

V tureckých nemocniciach je vyše tisíc príslušníkov Hamasu, oznámil prezident Recep Tayyip Erdogan na tlačovej konferencii s gréckym premiérom Kyriakosom Mitsotakisom. Hamas opäť označil za hnutie odporu a vyjadril smútok nad tým, že Grécko ho pokladá za teroristickú skupinu.

Prípady korupcie a organizovaného zločinu má NAKA po novom riešiť iba vtedy, ak jej to povolí policajný prezident. Prezídium tvrdí, že ľudí z agentúry treba presunúť, aby sa pomohlo neúnosne preťaženým okresným a krajským riaditeľstvám. Zmeny prichádzajú potom, ako si trúfla aj na svojich zakladateľov a putá nasadila Robertovi Kaliňákovi či Tiborovi Gašparovi.

Ilegálny obchod s divokými zvieratami a rastlinami stále prekvitá a nenávratne ničí prírodu, upozorňuje OSN v novej správe. Celkovo sa za dve desaťročia výrazne neznížil. Podľa odborníkov je zásadné, aby sa vlády nezameriavali iba na ochranu najznámejších druhov, ako sú napríklad slony, v prípade ktorých sa podarilo dosiahnuť pokrok.

Som optimista, viac sa bojím o Európu ako o Ukrajinu, vraví vojenský analytik Mychajlo Samus. Je presvedčený, že Ukrajina má to najhoršie za sebou a Rusko čisto vojenskými prostriedkami nevyhrá. Tvrdí, že keby malo dostatok tankov, neposielalo by na front čínske vozidlá, ktoré nazýva „golfovými vozíkmi“.

Vo Veľkom Mederi sa na Komárňanskej ulici zrazil na priecestí kamión s vlakom. Záchranári hlásia troch zranených. Železničná doprava je prerušená, neprejazdný je aj jeden cestný pruh.

V procese s Donaldom Trumpom vypovedá kľúčový svedok, bývalý Trumpov právnik Michael Cohen. Exprezident je obvinený z falšovania obchodných záznamov, na ktorom sa podieľal aj Cohen.

Úradujúci katalánsky premiér Pere Aragones oznámil koniec v politike po porážke jeho strany Republikánska ľavica Katalánska v nedeľných voľbách. ERC získala len 20 mandátov, čo je o 13 menej, než mala doteraz.

Shooty: Autorita

Propalestínske protesty na univerzitách v USA čoraz častejšie prirovnávajú k demonštráciám z roku 1968. Aj vtedy proti študentom zasahovala polícia a konzervatívci obviňovali prezidenta z vytvárania chaosu. Hoci izraelsko-palestínsky konflikt púta veľkú mediálnu pozornosť, podľa prieskumu je pre mladých ľudí až 15. najdôležitejšou témou.

Separatistické katalánske strany prvýkrát od roku 1984 nemajú absolútnu väčšinu. Akékoľvek obmedzovanie kultúry či jazyka prestáva byť hrozbou, separatistom preto chýba mobilizačný prvok. Prisťahovalcom zasa dostatočné znalosti katalánčiny, aby mohli pochodiť na úrade, vypísať dokumenty alebo aspoň dotazník o zdravotnom stave ich detí do škôlky.

Čisté predaje podielových fondov na Slovensku boli za prvé štyri mesiace viac než štvornásobne vyššie ako pred rokom, ukazuje Graf dňa. Záujem investorov bude zrejme napriek konkurencii termínovaných vkladov ďalej rásť.

Horolezkyňa Lucia Janičová ako prvá Slovenka vystúpila na vrchol Mount Everestu. Najvyšší štít sveta dosiahla z nepálskej strany južnou trasou s podporou kyslíka.

Do projektu Nová Merina v areáli bývalej trenčianskej fabriky vstúpil nový investor Wood & Company. Occam Real Estate ostal minoritným vlastníkom. Začiatok výstavby prvej fázy bytov je naplánovaný na rok 2026.

Najčítanejšie teraz

Ramsay: Pozeral som na časomieru, no nehýbala sa. Slafkovský: Caufielda budem provokovať do konca životaMartin Pospíšil splnil, čo od neho chcel Craig Ramsay. FOTO TASRKto si myslí, že sa nikdy nestane milencom alebo milenkou, možno žije vo falošnom bezpečí, hovorí párový terapeut RatajPárový terapeut Pavel Rataj. Foto - archív P. R. Newsfilter: Kultúra spája, na koncerte, ktorý priniesol Eset, bola aj ŠimkovičováNemec (opäť) zdolal Hughesa. Po zápase od neho pýtal hokejku a pustil sa do debaty s novináromŠimon Nemec. Foto - TASR/APSom optimista, viac sa bojím o Európu ako o Ukrajinu, vraví vojenský analytik SamusMychajlo Samus. Foto - Ludvík Hradilek/Deník NVeľké rošády v Rusku: čo znamená Putinova výmena ministra obrany pre vojnu proti UkrajineBudúci minister obrany ekonóm Andrej Belousov  (vľavo) má vplyv na Vladimira Putina. Foto - TASR/APAj Fico prichádza s „atómovkou“, no tentoraz naozajstnou a prekvapivo nie ruskouMinisterka hospodárstva Denisa Saková (Hlas) víta premiéra Roberta Fica (Smer) pred spoločným rokovaním na rezorte hospodárstva. Foto - TASRPäť postrehov z Ostravy: Tkachuk ľúbi Bratislavu a odkazy pre Nemca a Slafkovského zo zámoriaFanúšikovia Juraja Slafkovského v Ostrave a Brady Tkachuk pred obchodom so suvenírmi v Bratislave. FOTO - Michal Šášky, twitter/Jon MorosiTrošku sme sa „podělali“ z toho, že vyhrávame. Vůjtek, Staňa a Marcinko hodnotia zápas s USAZľava Vladimír Vůjtek, Rastislav Staňa a Tomáš Marcinko. Foto – N, TASRVývoj bojov (809. deň): Ruská pechota útočí smerom na Charkiv, k hlavnej línii obrany ešte neprišlaUkrajinský policajný dôstojník v ostreľovanom Vovčansku. Foto - TASR/AP300 slov z MS: Hlavaj a spoluhráči potvrdili proti USA známu frázu. Už o pár hodín sa môže otočiť proti nimFoto – APČo asi čakala, keď s ním išla na večeru? Trumpov prípad ukazuje, že dobrovoľný sex nie je to isté ako chcenýStormy Daniels. Foto - TASR/APHľadanie tváre KDH: V hnutí sa hovorí, že by Holečková ako šéfka klubu mohla skončiťTváre KDH: Martina Holečková, Milan Majerský, Miriam Lexmann a Viliam Karas. Foto - TASROpakuje sa rok 1968? Prečo Bidena varujú, že propalestínske protesty sa stanú „novým Vietnamom“Propalestínske protesty v Los Angeles. Foto - TASR/APŠkriniar padol na dno. Musí sa vyškriabať späť, vraví expert na PSG z Le ParisienMilan Škriniar (v strede). Foto - TASR/AP

Nové na Dennikn.sk

23:35Takéto Gruzínsko do Európy nikto nepustí, vraví Saakašviliho exminister 22:29300 slov z MS: Hlavaj a spoluhráči potvrdili proti USA známu frázu. Už o pár hodín sa môže otočiť proti nim 22:06Ramsay: Pozeral som na časomieru, no nehýbala sa. Slafkovský: Caufielda budem provokovať do konca života 21:35Nemec (opäť) zdolal Hughesa. Po zápase od neho pýtal hokejku a pustil sa do debaty s novinárom 19:50Trošku sme sa „podělali“ z toho, že vyhrávame. Vůjtek, Staňa a Marcinko hodnotia zápas s USA 19:44Čo robí Trnka inak ako ostatní župani? Košický kraj má sedem trestných stíhaní za sporné tendre 19:15Newsfilter: Kultúra spája, na koncerte, ktorý priniesol Eset, bola aj Šimkovičová 18:00NAKA idú oklieštiť. Trúfla si aj na svojich zakladateľov, putá nasadila Kaliňákovi a Gašparovi 17:10Shooty: Autorita 16:55Graf dňa: Slováci napriek konkurencii termínovaných vkladov znova viac investujú do podielových fondov 16:49Opakuje sa rok 1968? Prečo Bidena varujú, že propalestínske protesty sa stanú „novým Vietnamom“ 16:41Hľadanie tváre KDH: V hnutí sa hovorí, že by Holečková ako šéfka klubu mohla skončiť 16:08Bránili svoj jazyk, lenže už ho nikto neohrozuje. Separatisti v Katalánsku prehrali voľby 16:07Najšťastnejšie mesto v Británii vedie čudnú vojnu o apostrof. V Afrike už v minulosti toto znamienko zasiahlo aj do politiky 15:51Aj Fico prichádza s „atómovkou“, no tentoraz naozajstnou a prekvapivo nie ruskou 15:44Štúrovské kúpalisko Vadaš chystá veľký rozvoj. Rozšíri wellness centrum a chce aj ďalší hotel a športovú halu 15:04Veľké rošády v Rusku: čo znamená Putinova výmena ministra obrany pre vojnu proti Ukrajine 14:52Vývoj bojov (809. deň): Ruská pechota útočí smerom na Charkiv, k hlavnej línii obrany ešte neprišla 13:43Škriniar padol na dno. Musí sa vyškriabať späť, vraví expert na PSG z Le Parisien 13:37Päť postrehov z Ostravy: Tkachuk ľúbi Bratislavu a odkazy pre Nemca a Slafkovského zo zámoria 13:19Huliak ulovil medvedicu. Odborníci sa zhodujú v tom, že situáciu treba riešiť, a v niektorých prípadoch aj odstrelom 13:14Hráči City sa vám dostanú do hlavy. Tak ako sa Gvardiol dostal do Guardiolovej a teraz je jedným z najlepších hráčov 12:22Kto si myslí, že sa nikdy nestane milencom alebo milenkou, možno žije vo falošnom bezpečí, hovorí párový terapeut Rataj 10:06Firemný newsfilter: Farmári protesty ukončili, bývalú firmu ministra Jureňu kupujú Česi a úspech aj hanba s húfnicami 08:28Slovensko hrá nevšedne s ôsmimi obrancami. Prečo je to teraz dobrá stratégia a kedy sa asi skončí 08:00Ako mám naučiť štvorročnú dcéru presadiť sa medzi rovesníkmi? 07:09Po polárnej žiare nasvietil Bratislavu Jarre 07:08Čo asi čakala, keď s ním išla na večeru? Trumpov prípad ukazuje, že dobrovoľný sex nie je to isté ako chcený 06:52Vždy vyzdvihne spoluhráčov a Zvolen. Každý chce hrať ako Pospíšil, skláňa sa Ramsay 06:28Ekonomický newsfilter: Kaliňák zašiel v ignorovaní názoru odborníkov najďalej