K útoku na nemeckého europoslanca Matthiasa Eckeho sa polícii v Drážďanoch prihlásil 17-ročný mladík. Polícia sa snaží mladíkovu výpoveď potvrdiť. Politik, ktorého napadli štyria ľudia, je v nemocnici, museli ho operovať.

Návrh zákona o mimovládnych organizáciách sa ešte bude meniť tak, aby získal podporu Hlasu aj Smeru, povedal Andrej Danko. Nový zákon o RTVS podľa neho v koalícii stopercentne prejde. (rtvs)

Andrej Danko naznačil, že SaS sa nezúčastnila na opozičnom proteste, pretože už na to nemala peniaze. Líder SaS Branislav Gröhling to odmietol a povedal, že vzťahy v opozícii sú dobré, a keď príde zákon o RTVS do Národnej rady, bude stáť opozícia opäť spoločne pri sebe.

Izrael schválil ukončenie činnosti katarskej televízie Al Džazíra v krajine. Rozhodnutiu predchádzalo schválenie zákona, ktorý umožňuje zrušenie zahraničných médií, ktoré považujú za hrozbu pre národnú bezpečnosť v čase vojny Izraela proti Hamasu.

Chceme, aby spoločnosti, ktoré spravujú 2. pilier, neinvestovali do amerických mrakodrapov, ale do slovenských diaľnic, povedal Andrej Danko. Médiá podľa neho šíria klamstvá o tom, že koalícia chce siahnuť na peniaze občanov. (rtvs)

Trofej Lady Byngovej získa v NHL v tejto sezóne jeden z trojice Auston Matthews (Toronto), Elias Pettersson (Vancouver) a Jaccob Slavin (Carolina). Ocenenie od roku 1925 získava hokejista, ktorý najlepšie skĺbi športové majstrovstvo, slušnosť a zmysel pre fair play.

SNS bude trvať na nominácii Štefana Harabina na predsedu súdnej rady, vyhlásil Andrej Danko. Predseda SNS ďalej povedal, že ak by sa stal predsedom parlamentu, s Robertom Ficom a Petrom Pellegrinim by boli ako tri Svätoplukove prúty.

Rakúsko chce testami DNA obmedziť prisťahovanie rodinných príslušníkov utečencov do krajiny. V rámci zlučovania rodín by Rakúsko malo posilniť aj kontroly s pomocou expertov na dokumenty a bezpečnostných úradov.

Hlas nie je so stotožnený s prípadnou kandidatúrou Štefana Harabina do súdnej rady, povedal Samuel Migaľ. Podľa Richarda Glücka (Smer) je Harabin síce rovnakou autoritou ako odvolaný Ján Mazák, no nemal by kandidovať, lebo má politickú minulosť. (ta3)

Obeťou sobotňajšej nehody vetroňa v Martine je 62-ročný muž, polícia začala trestné stíhanie. Lietadlo zo zatiaľ neznámych dôvodov spadlo na trafostanicu, následne sa vznietilo.

Mnoho LGBT+ ľudí sa napriek jednoznačnému zavrhnutiu zo strany úradnej cirkvi stále usiluje, aby ich prijala a zrovnoprávnila, píše Peter Križan v Nedeľnej nekázni. „Ako keď týrané deti napriek utrpeniu, ktoré im spôsobujú vlastní rodičia, bezútešne dúfajú v ich lásku.“

Chcem už vedieť, čo je môjmu dieťaťu, vraví matka päťročného Filipka, ktorý má od narodenia zdravotné problémy. „Ak by Filipkovi oficiálne stanovili diagnózu, mohlo by to byť jednoduchšie. Keď budem mať konečne ten papier, tak mi odľahne. Hádam mi potom už niekto pomôže a nebudem ho musieť liečiť sama,“ hovorí v rozhovore mama Soňa Bartošová.

Ukrajina hlási viaceré útoky Ruska počas pravoslávnej Veľkej noci. Dvaja ľudia zahynuli v noci na nedeľu pri raketovom útoku v Doneckej oblasti. Šesť zranených si medzitým vyžiadal dronový útok v Charkive.

„Žijeme vo veku revolúcií, vo veku silných rúk alebo vo veku umelej inteligencie?“ pýta sa Timothy Garton Ash. „Alebo je to len vek humbugu, v ktorom knižní vydavatelia a redaktori časopisov neúnavne ženú autorov k veľkým, dramatickým a príliš zjednodušujúcim názvom?“

Niektorí ukrajinskí otcovia sa po návrate z vojny zmierujú s tým, že nikdy neuvidia svoje deti, pretože prišli o zrak. 47-ročný Ruslan Kozačok oslepol, keď mu črepina z ruského granátu prerazila ľavú stranu lebky. Svoju malú dcéru držal na rukách skôr než jeho manželka, no nikdy ju nevidel.

Denys Abdulin so svojím 9-ročným synom Vadymom a manželkou Olesiou. Foto - Oxana Parafeňuková/Washington Post

Poľská tenistka Iga Świąteková vyhrala prvýkrát v kariére antukový turnaj WTA 1000 v Madride. Svetová jednotka odvrátila vo finále s druhou nasadenou Arynou Sabalenkovou tri mečbaly a v trojhodinovom zápase napokon vyhrala 7:5, 4:6 a 7:6. (wta, tasr)

Lionel Messi prispel k víťazstvu Interu Miami nad New Yorkom Red Bulls 6:2 gólom a piatimi asistenciami. Argentínsky futbalista tak stanovil nový rekord MLS, keďže ešte žiadny hráč v histórii zámorskej ligy neprihral v jednom zápase spoluhráčom na päť gólov.

Pred začiatkom stavby sú ľudia bezradní, no pri interiéri už majú pocit, že je všetko jasné a zvládnu to aj sami, hovorí architekt Peter Moravčík a vyberá päť kníh o architektúre, ktoré ovplyvňujú aj myslenie profesionálov. „Nevdojak som vybral knihy, ktoré napísali najmä píšuci architekti, ale aj knihy jedného tvorivého projektujúceho gurua.“

Holandský pretekár F1 Max Verstappen si prvýkrát v kariére vybojoval pole position na VC Miami. Verstappen vyhral kvalifikáciu siedmykrát v rade a celkovo uspel vo všetkých šiestich v tejto sezóne, čím sa vyrovnal Alainovi Prostovi, ktorému sa to podarilo naposledy v roku 1993.

Hostia nedeľných politických diskusií: 

  • V politike (TA3): Lucia Plaváková (PS), Richard Glück (Smer), Samuel Migaľ (Hlas), Marián Čaučík (KDH)
  • O 5 minút 12 (RTVS): Andrej Danko (SNS), Branislav Gröhling (SaS)
  • Na telo (Markíza): Zuzana Čaputová

Nutričný poradca Miloslav Šindelář opisuje, s akými mýtmi o stravovaní sa najčastejšie stretáva. „Z generácie na generáciu sa odovzdáva legenda, že mlieko a mliečne výrobky zahlieňujú. Je to nezmysel,“ hovorí v rozhovore. Vysvetľuje, prečo si netreba vodu „okysľovať“ kvapkami citróna a aký blud šíril tenista Novak Djoković.

Rodičia nemôžu čakať, že každý problém vyriešia cez EduPage, hovorí riaditeľka základnej školy v Rožňave Erika Fábiánová. „Chápem, že rodičia sú časovo zaneprázdnení, no ich očakávanie, že elektronickou komunikáciou cez EduPage vyriešia všetko a hlavne okamžite, v akomkoľvek čase, je nereálne,“ vysvetľuje.

V tento deň roku 1945 sa začalo Pražské povstanie. Niekoľkodňové boje boli jednými z posledných zásadných bitiek 2. svetovej vojny v Európe. Pražské povstanie predstavuje záverečnú kapitolu aktivít československého odboja.

Východné Nemecko sa mení na európske Silicon Valley, píše v reportáži z Drážďan týždenník Respekt. V oblasti, ktorá bola kedysi známa trabantmi, sa dnes vyrába tretina európskych čipov, teda základu všetkej vyspelej techniky. Projekt, ktorý v Európe nemá obdobu, si hrdo hovorí „kremíkové Sasko“.

Ranných 5 minút: Blanár brzdil sankcie | Slovenskí hokejisti do 18 rokov hrajú o bronz | Čo sa stane, ak Trump vyhrá.

Polícia na západe Austrálie zastrelila 16-ročného radikalizovaného chlapca, ktorý v nedeľu na verejnosti nožom poranil jednu osobu. Tá bola hospitalizovaná a jej stav je stabilizovaný.

Na bezplatný koncert Madonny na pláži Copacabana prišlo odhadom 1,5 milióna ľudí. Na akciu dohliadali tisíce policajtov, hasiči pri teplote okolo 28 stupňov Celzia vodou kropili fanúšikov. V minulosti mali na ikonickej pláži koncerty aj Rolling Stones či Rod Stewart. (ap)

Takmer 14 % všetkých domov v Japonsku je prázdnych, čo predstavuje okolo deväť miliónov nehnuteľností, ukázali nové údaje. Nadbytok nehnuteľností priťahuje rastúci záujem cudzincov.

Hokejisti Bostonu postúpili do druhého kola play-off NHL, keď v rozhodujúcom siedmom zápase zvíťazili nad Torontom 2:1 po predĺžení. Víťazný gól strelil v 62. minúte český útočník David Pastrňák. V semifinále Východnej konferencie sa Boston stretne s Floridou. (nhl)

Počasie na dnes: Jasno až polojasno, cez deň postupne až oblačno a miestami prehánky. Ojedinele búrky. Denná teplota 21 až 27 st. Slabý, cez deň vietor južných smerov do 30 km/h. (shmú)

Izraelská armáda zabila lídra organizácie Islamský džihád v Pásme Gazy. Aiman Zárab bol zodpovedný za útok na kibuc Súfa a vojenský post na juhu Izraela zo 7. októbra, pri ktorom zahynulo vyše 1170 ľudí.

Očakávané udalosti: 

  • 13:00: Slovensko – Švédsko (zápas o bronz na MS v hokeji do 18 rokov)
  • pravoslávni veriaci oslavujú Veľkú noc
  • v Gregorovciach sa koná koncert pre Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú
  • kritik vlády Viktora Orbána Péter Magyar organizuje veľkú demonštráciu v Debrecíne
  • čínsky prezident Si Ťin-pching pricestuje do Paríža

Novinári informujúci o životnom prostredí čelia vo svete rastúcemu násiliu zo strany štátnych a súkromných subjektov, informovalo UNESCO. V rokoch 2009 až 2023 bolo zavraždených 44 takýchto novinárov.

Ukrajinská armáda zostrelila dnes nad Doneckou oblasťou ruské lietadlo Su-25. Oznámil to Volodymyr Zelenskyj, ruské úrady sa k tomu nevyjadrili.

Malorka s obrancom Martinom Valjentom prehrala v 34. kole La Ligy s Atléticom Madrid 0:1, gól strelil Rodrigo Riquelme. Valjent odohral 76 minút, brankár Dominik Greif zostal na lavičke náhradníkov. Malorka nevyhrala 5 ligových zápasov za sebou.

Taliansko zakázalo cvičenie jogy za prítomnosti šteniat. Ministerstvo zdravotníctva vydalo smernicu, podľa ktorej by sa lekcie „puppy yogy“ mali konať len s dospelými psami. Cieľom opatrenia je chrániť zdravie zvierat a bezpečnosť cvičiacich.

Požiadavka Hamasu na trvalé zastavenie bojov v Pásme Gazy marí vyhliadky na dosiahnutie dočasného prímeria, vyhlásil vysokopostavený izraelský predstaviteľ. „Hamas sa doteraz nevzdal svojej požiadavky na ukončenie vojny, čím zmaril možnosť dosiahnuť dohodu,“ povedal pod podmienkou zachovania anonymity.

Haiku žije aj na Slovensku, potvrdzuje to nová antológia. „Tridsať autorov a autoriek, všetci majú k dispozícii dvojstranu na šesť kúskov haiku. Namiesto mien len piktogramy, autorstvo si musíme overiť v záverečnom zozname. Je to hra,“ píše Patrik Garaj v newslettri High 5ive.

Päťročný Filipko má už od narodenia zdravotné problémy. Nemôže sa vyprázdňovať, z tela mu vychádzajú hlieny a mával také bolesti, že škriabal omietku. „Niekedy si sadol pred obraz s morom, pozeral naň a plakal, plakal, plakal,“ hovorí Filipkova mama Soňa Bartošová. Rozprávame sa s ňou o Filipkových problémoch, pobytoch v nemocnici a o tom, ako sa nevie dopátrať diagnózy.

Päťročný Filipko má od narodenia zdravotné problémy, ale jeho mama Soňa Bartošová sa nevie dopátrať diagnózy. Foto: Archív SB

Bruselskú sochu cikajúceho chlapca Manneken Pis dnes opäť obliekli do detvianskeho kroja. Ceremoniál sa konal pri príležitosti 20. výročia vstupu Slovenska do EÚ.

Futbalisti Realu Madrid získali 36. titul v La Lige, keď FC Cádiz porazili 3:0 a Barcelona prehrala v Girone 2:4. Štyri kolá pred koncom má Real 13-bodový náskok pred druhou Gironou.

Futbalisti Manchestru City zvíťazili v 36. kole Premier League nad Wolverhamptonom 5:1. Útočník Erling Haaland strelil 4 góly. City sú s 82 bodmi na druhom mieste v tabuľke, na Arsenal strácajú jeden bod, no majú zápas v dobru.

Slovenský futbalista Ivan Schranz dal gól a na dva prihral pri výhre Slavie Praha nad Baníkom Ostrava 5:0 v 1. kole skupiny o titul v českej lige. Slavia je druhá v tabuľke a má 75 bodov, na Spartu Praha stráca bod, tá však má zápas k dobru.

Futbalisti Slovana Bratislava prehrali so Žilinou 2:3 v 8. kole nadstavbovej časti Niké ligy. O výhre hostí rozhodol v nadstavenom čase 19-ročný Kamerunčan Xavier Adang. Slovan má už istý majstrovský titul.

Slovenskí hokejisti do 18 rokov budú hrať o bronz na majstrovstvách sveta proti Švédsku, ktoré prehralo s Kanadou 4:5. Zápas o 3. miesto je v nedeľu o 13:00, finále medzi Kanadou a USA o 17:00.

Nehoda vetroňa v Martine si vyžiadala minimálne jednu obeť. Na mieste zasahujú záchranári, situáciu komplikuje požiar.

Po prietrži mračien vyhlásia v Partizánskom mimoriadnu situáciu. V meste bude zasadať krízový štáb, v časti Návojovce vznikli škody na majetku obyvateľov aj v dome kultúry, informoval primátor Jozef Božik.

V Česku a na Slovensku sa šírila nepravdivá správa, že elektromobily sú pre životné prostredie škodlivejšie než autá so spaľovacím motorom. Uverilo jej 58 % Čechov a 55 % Slovákov, vyplýva z prieskumu Stredoeurópskeho observatória digitálnych médií.

Šarlatánov spoznáte tak, že vám budú odporúčať jediný výživový štýl, hovorí nutričný poradca Miloslav Šindelář. „Neexistuje typ výživy, ktorý by bol vhodný úplne pre každého,“ hovorí v rozhovore. Vysvetľuje, prečo diéta nemusí mať konkrétny názov, koľko pohybu týždenne dáva zmysel a pred čím nás varuje zvýšený cholesterol.

Foto - Gabriel Kuchta/Deník N

Futbalisti druholigového KFC Komárno postúpili do Niké ligy, najvyššej slovenskej súťaže. Slavoj Trebišov porazili 3:1 a dve kolá pred koncom majú na čele tabuľky sedembodový náskok pred Tatranom Prešov.

Najčítanejšie teraz

Zahlieňuje mlieko? Lepí lepok črevá? Aký zlý je „zlý“ cholesterol? Expert na výživu radí, čo funguje a čo rozhodne nieFoto - Gabriel Kuchta/Deník NOdomykáme – Jan Kavalír vie, že musí zomrieť, dohodol si aj termín vo Švajčiarsku. Tesne pred odchodom s manželkou pochopili, že to nedokážuJan a Martina. Foto - archív manželov KavalírovcovMatka päťročného Filipka: Chcem už vedieť, čo je môjmu dieťaťu. Celý život má hrozné bolesti a lekári si nás len pohadzujúPäťročný Filipko má od narodenia zdravotné problémy, ale jeho mama Soňa Bartošová sa nevie dopátrať diagnózy. Foto: Archív SBMám strach, akú má premiér predstavu o financovaní diaľnic z úspor v druhom pilieri, hovorí ekonóm Mešťan (+ podcast)Foto N - Tomáš Benedikovič„Tehličku po tehličke si berieme späť našu krajinu.“ Boli sme na mítingoch novej hviezdy maďarskej opozíciePéter Magyar. Foto - András Á. CséfalvayČo sa stane, ak Trump vyhrá: desať zistení z jeho veľkého rozhovoru pre časopis TimeBývalý prezident USA a republikánsky kandidát Donald Trump. Foto - TASR/APNedeľná nekázeň: Cirkev sa prezentuje ako matka LGBT+ katolíkov, ale veľa z nich už má náhradnú rodinuIlustrácia - Fedor PichaničRodičia nemôžu čakať, že každý problém vyriešia cez EduPage, hovorí riaditeľka školy v Rožňave Erika FábiánováErika Fábiánová. Foto - archív E. F. Bežne som mával na tele modriny a škrabance. Muž opisuje vzťah, v ktorom zažíval domáce násilieFoto N - Tomáš BenedikovičNové verejné priestranstvá a stovky bytov. Pozrite si päť veľkých projektov, ktoré vyrastú v BratislaveNepriazeň komunistického režimu jej strpčovala život. Počas Nežnej revolúcie sa preto naplno angažovala, aby režim padolDanica Okrucká a Alexander Dubček. Foto – archív D. O.Policajná správa otvorila debatu o zločinoch migrantov v Nemecku. Dvaja odborníci vysvetľujú štatistikuIlustračné foto - TASR/APMediaBrífing: 36 percent ľudí verilo, že Korčok bol v ŠtB, pre štvrtinu bola dôveryhodná správa, že je americký agentFoto N - Tomáš Benedikovič

Nové na Dennikn.sk

11:02Nedeľná nekázeň: Cirkev sa prezentuje ako matka LGBT+ katolíkov, ale veľa z nich už má náhradnú rodinu 10:16Ako dať zmysel našej chaotickej dobe 10:16Bozkávajte sa, čo to dáVčera 21:22High 5ive: Málo slov, veľa účinku. V záhrade slovenského haiku Včera 18:26Čo sa stane, ak Trump vyhrá: desať zistení z jeho veľkého rozhovoru pre časopis TimeVčera 17:00Osemnástka prehrala v semifinále 2:7, no kanadskí experti ju chválili. Je to iný tím ako na začiatku turnaja, tvrdí Craig ButtonVčera 14:51Čas, ktorý trávime sledovaním videa, sa postupne stabilizujeVčera 14:23Od trabantov k najmodernejším čipom: Ako sa východné Nemecko mení na Silicon ValleyVčera 10:58Nepriazeň komunistického režimu jej strpčovala život. Počas Nežnej revolúcie sa preto naplno angažovala, aby režim padolVčera 09:46Policajná správa otvorila debatu o zločinoch migrantov v Nemecku. Dvaja odborníci vysvetľujú štatistikuVčera 08:05Komentátori Denníka N: Ficov odchod na Ústavný súd by dnes nedával žiadnu logiku03.05 20:05MediaBrífing: 36 percent ľudí verilo, že Korčok bol v ŠtB, pre štvrtinu bola dôveryhodná správa, že je americký agent03.05 19:46Newsfilter: Rusko proti nám vedie kybernetickú vojnu, priznal to aj slovenský NBÚ03.05 19:33Mám strach, akú má premiér predstavu o financovaní diaľnic z úspor v druhom pilieri, hovorí ekonóm Mešťan (+ podcast)03.05 18:32Prečo v zbierke Munícia pre Ukrajinu občas klesne suma? Je za tým kurz českej koruny03.05 18:13Graf dňa: Životná úroveň východnej časti EÚ sa vyrovnáva južnej Európe03.05 17:20Orangutan doktorom. Prvý raz videli, ako ľudoop použil liečivú rastlinu na ranu na tvári03.05 17:14Komik a stalkerka, zákulisie atómového veku a skvelý český true crime (tipy, čo pozerať)03.05 17:05Sloboda prejavu je kyslík, ktorý dýchame, hovorí vo videách na podporu RTVS politický väzeň komunistického režimu03.05 16:57Ničenie nepredaného oblečenia a obuvi bude v Európskej únii zakázané03.05 16:55Vedátor Kováčik: Problémom nie sú plochozemci, ale sofistikovaní manipulátori03.05 16:54Svoje deti už nikdy neuvidia. Príbehy ukrajinských otcov, ktorí vo vojne prišli o zrak03.05 16:41Býčie zápasy mali byť aj v Košiciach. Keď sa vrátili do Mexika, fanúšikovia skandovali olé03.05 16:41Fico a Stromovka? Jeho bojových plynov sa tu ešte načucháme (udalosti týždňa)03.05 16:25Fyzická kondícia súvisí s nižším rizikom depresie či úzkosti v období dospievania03.05 16:11Drucker zatvorí dve reedukačné centrá a chystá reformu. Dieťa má právo na to, aby ho vypočul aj sudca03.05 16:11Danglár: Problém s plynatosťou03.05 15:50Nové verejné priestranstvá a stovky bytov. Pozrite si päť veľkých projektov, ktoré vyrastú v Bratislave03.05 14:54Vývoj bojov (799. deň): Rusi použili zakázané chemické zbrane, sami sa k tomu priznali03.05 13:47Vyjadrenia členov Rady RTVS sú zjavne v politický prospech vládnej moci