Erdogan vyhlásil, že ak Izrael porazí Hamas, skôr či neskôr sa zameria na Turecko. „Nemyslite si, že Izrael sa zastaví v Gaze,“ povedal turecký prezident s tým, že ide o „nevyspytateľný a teroristický štát“.

Na okupovanom Západnom brehu zazneli na 76 sekúnd sirény, ktorými si Palestínčania pripomenuli 76. výročie nakby. V preklade z arabčiny „katastrofa“ odkazuje na exodus z obdobia, keď vznikal štát Izrael, ktorému následne arabské krajiny vyhlásili vojnu.

Vláda podľa Denisy Sakovej stále rokuje s holandským investorom, ktorý by mohol prísť do Vranova a vytvoriť 700 pracovných miest. Záujem ešte za bývalého kabinetu prejavil výrobca tepelných čerpadiel BDR Thermea, požiadal aj o stimul.

Írsko uzná palestínsky štát do konca mája. „Konkrétny dátum je stále pohyblivý, pretože ešte rokujeme s niektorými krajinami,“ uviedol minister zahraničných vecí Micheál Martin. Lídri Španielska, Írska, Slovinska a Malty v marci spoločne oznámili takýto krok.

Americký hokejista Jacob Trouba z New Yorku Rangers získal Cenu Marka Messiera pre hráča s najlepšími vodcovskými schopnosťami v NHL. Ako kapitán vyhral s tímom Prezidentskú trofej, mimo ľadu pomáha epileptikom a bol súčasťou iniciatívy, ktorá financuje výskum rakoviny.

Čína zvažuje, že prinúti miestne vlády skúpiť milióny nepredaných bytov, píše agentúra Bloomberg. Podľa nej by to bol jeden z najambicióznejších krokov proti realitnej kríze, index nehnuteľností CSI 300 si prechodne pripísal šesť percent.

Keď človek žije 40 rokov bez dieťaťa, je náročné to zmeniť, hovorí Adela Vinczeová v rozhovore, v ktorom s Viktorom Vinczem rozprávajú o adopcii Maximiliána. „Uvedomovala som si, že k malým deťom som nemala výrazný vzťah, nebolo to tak, že som videla bábätko a híkala by som. Odkazujem však Maxíkovi do budúcnosti, že až on rozhodol o tom, že do toho ideme, nič iné.“

Robert Fico o nedávnych bombových vyhrážkach povedal, že tam, kde išlo o individuálne osoby, boli identifikované a obvinené. „Ale sú systémy, ktoré sú možno používané zo zahraničia a ich cieľom je skúmať schopnosť nášho bezpečnostného systému,“ dodal premiér.

SaS si myslí, že novú jadrovú elektráreň by v prvom rade mal financovať súkromný investor. Richard Sulík varoval, že dostavba Mochoviec sa predĺžila o desať rokov, a je proti financovaniu štátom.

Zuzana Dolinková opäť nepredložila materiál o tom, kde bude stáť nová nemocnica v Bratislave. Pôvodne tak mala urobiť do konca marca, potom do konca apríla a nakoniec avizovala, že ho predloží na dnešnom rokovaní vlády. Ministerka pritom bez rozhodnutia vlády podpísala dve zmluvy, ktoré naznačujú, že nemocnica nebude na Rázsochách.

Rusko hlási dobytie dediny Robotyne v Zaporižskej oblasti, ktorú Ukrajinci oslobodili vlani v lete. Invázne vojská sa ďalej podľa ministerstva obrany zmocnili dedín Lukianci a Hlyboke v Charkivskej oblasti, kde nedávno rozbehli novú ofenzívu. Informácie nie je možné nezávisle overiť, Kyjiv sa nevyjadril.

Vo vojne na Ukrajine padlo najmenej 16 Srílančanov, informovala vláda. Úrady narátali už takmer tristo naverbovaných vyslúžilých srílanských vojakov, väčšinu si najala Moskva.

Slovensko nastúpi proti Poľsku na MS v hokeji bez zmeny v zostave. V bránke nastúpi opäť Samuel Hlavaj, rovnaké bude aj zloženie formácií. Zápas o 20.20 h naživo vysiela hlavný kanál televízie Joj.

FIFA plánuje zrušiť pravidlá, ktoré bránili konaniu futbalových zápasov domácich súťaží mimo krajiny. Na zasadnutí rady v Bangkoku k tomu poverila pracovnú skupinu. Záujem o zápasy európskych líg majú hlavne Saudská Arábia a USA. (nbc)

V Bratislave dnes opäť môžete vidieť na pódiu gitaristu Briana Maya. V rámci koncertu Sonic Universe zahrá so skupinou The Offspring a so Slovenskou filharmóniou. V Tipos aréne vystúpia aj Laurie Anderson a Tony Hadley. (starmus)

Kabinet na zasadnutí v Handlovej rozdelil peniaze na projekty v regióne. Obciam či občianskym združeniam najmä v okresoch Prievidza a Partizánske pôjdu dva milióny eur. Zoo v Bojniciach dostane 230-tisíc eur na rekonštrukciu pavilóna opíc.

Zástupcovia štátov EÚ sa zhodli na uvalení sankcií za prokremeľskú propagandu voči Voice of Europe, RIA Novosti Izvestija a Rossijskaja Gazeta. Pre portál Voice of Europe riadený z Prahy rozprával aj Erik Kaliňák, Milan Uhrík či Ján Čarnogurský.

Nominanti štátu v podnikoch nebudú potrebovať právnický či ekonomický vysokoškolský diplom. Do predstavenstva či dozornej rady postačí akékoľvek vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa. Zmenu pravidiel odsúhlasila vláda.

Vo Švédsku žije najviac miliardárov na počet obyvateľov. Z rovnostárskej spoločnosti sa stal raj pre podnikateľov, pomohol k tomu sociálny štát aj úspešné technologické prostredie.

Indonézia po záplavách na západe Sumatry skúša regulovať počasie cloud seedingom. Vojenské lietadlo ráno do mrakov vypálilo viacero soľných rakiet. Cieľom je uvoľniť dážď ešte pred tým, než sa dostane do oblasti, kde cez víkend zahynulo 67 ľudí a najmenej 35 ďalších je nezvestných.

Je všeobecne známe, že tam, kde sa objaví nenávisť, čoskoro zmizne intelekt, píše psychiater Péter Hunčík. „Nenávistný človek je čoraz hlúpejší. Zmýva sa mu vlastný fantazijný svet s realitou a vytvára si akúsi svätú a nedotknuteľnú pravdu.“

Rusko uzavrelo dve letiská v Tatársku vrátane veľkého pri Kazani vzdialeného až tisíc kilometrov od Ukrajiny po tom, ako v regióne podľa oznámenia zostrelili ukrajinský dron. Druhé je v Nižnekamsku.

Medziročný pokles priemyselnej výroby v eurozóne sa v marci znížil na jedno percento, v predchádzajúcich dvoch mesiacoch presiahol 6 %. Slovenský priemysel sa vyvíjal opačným smerom. Prepadol sa o 6,9 % po februárovom raste o 0,1 %.

59-ročný muž v bratislavskej Devínskej Novej Vsi priložil nôž ku krku okoloidúceho, ktorý ho upozornil na štekot jeho psa. Polícia ho obvinila z trestného činu nebezpečného vyhrážania, hrozí mu väzenie na 6 mesiacov až 3 roky.

Výhodné predčasné dôchodky prispeli k poklesu zamestnanosti, upozorňujú analytici centrálnej banky. Odliv vysokého počtu skúsených pracovníkov podľa nich ešte viac skomplikoval situáciu na trhu práce.

O výhre Manchestru City nad Tottenhamom rozhodli dva kľúčové momenty. Prvým bol gól Erlinga Haalanda po výbornej asistencii Kevina De Bruyneho a druhým zákrok striedajúceho brankára Stefana Ortegu. City má jedno kolo pred koncom na čele dvojbodový náskok pred Arsenalom.

Ekonomika eurozóny aj celej EÚ v 1. štvrťroku aj po spresnení údajov vzrástla medzikvartálne o 0,3 %. V posledných troch mesiacoch vlaňajška HDP eurozóny klesol o 0,1 % a v prípade celej Únie stagnoval.

Vláda by mala podľa Greenpeace radšej investovať do obnoviteľných zdrojov než do jadra. Združenie takisto pripomenulo zámer regulačného úradu zvýšiť poplatky za prístup do distribučných sietí, čo už kritizovali podnikatelia v oblasti zelenej energie.

Európska komisia znížila prognózu rastu slovenskej ekonomiky v tomto roku na 2,2 %, vo februári predpokladala 2,3 %. Inflácia by mala klesnúť výraznejšie, a to na 3,1 % z vlaňajších jedenástich percent.

Je to ako jazda na horskej dráhe bez možnosti vystúpiť, vraví v rozhovore o hraničnej poruche osobnosti režisér Jonáš Motyčka. Natočil o tom dokumentárny film. „V jeden deň dokážeme opakovane milovať aj nenávidieť tú istú vec.“

Jonáš Motyčka. Foto - archív J. M.

Nákladnú loď, ktorá v marci narazila do mosta v Baltimore, postihli pár hodín pred vyplávaním dva výpadky prúdu. Ďalšie dva prišli bezprostredne pred haváriou, ktorá sa skončila zrútením oceľovej mostnej konštrukcie, uviedli vyšetrovatelia v predbežnej správe.

Poslanec Hlasu Samuel Migaľ sa zúčastnil stretnutia Tibora Gašpara (Smer) s ruským veľvyslancom. Migaľ tvrdí, že na ňom hovoril, že Hlas má jasne zadefinované, kto je iniciátorom konfliktu na Ukrajine, a že je to Rusko.

Ukrajinskí vojaci sa v Charkivskej oblasti stiahli na výhodnejšie pozície pri pohraničných obciach Vovčansk a Lukjanci, aby zabránili svojim stratám. Uviedol to jeden hovorcov ukrajinskej armády.

Pavol Gašpar povedal, že dnes nemôžu povedať, že za nedávnymi bombovými hrozbami boli ruské či iné spravodajské služby. „Spoločnosť, v ktorej je strach, sa ľahšie ovláda, takže možno aj toto je jeden z motívov, prečo sa to deje,“ uviedol námestník SIS.

EÚ aj NATO vyzvali Gruzínsko, aby stiahlo svoj kontroverzný zákon o zahraničných agentoch, ktorý parlament v utorok definitívne schválil napriek veľkým protestom. Prijatím zákona Tbilisi podľa Únie a NATO schádza z cesty k vstupu do týchto inštitúcií. (reuters)

Dúhová komunita na Slovensku čelí štvrtej najvyššej diskriminácii v EÚ. Až 45 % opýtaných v prieskume povedalo, že za posledný rok čelili diskriminácii za príslušnosť k LGBTIQ. Takmer každý piaty Slovák z komunity tiež povedal, že má samovražedné myšlienky. (euractiv)

Ľubomír Višňovský sa dodnes sa zabáva na príhode, keď sa terčom žartov v Göteborgu stal Peter Bondra. Richard Lintner si kúpil rovnaké tenisky ako Bondra, no keďže mu boli malé, vystrihol do nich dieru a vymenil ich za Bondrove. „Citrón ho v tom pol dňa nechal, ale nakoniec sme sa všetci zasmiali,“ spomína.

Vláda schválila daňové úľavy 5,5 milióna eur pre dve nové investície na hornej Nitre. EU Poultry ukrajinského podnikateľa Dmytra Borodovku plánuje nový hydinársky závod v Bošanoch, kórejský dodávateľ automobiliek Iljin zasa rozšíri výrobu v Pravenci.

Video: Ako poslanci Igora Matoviča s prelepenými ústami protestovali proti rušeniu RTVS a ako sa prišli ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej zastať jej kolegovia z klubu SNS.

Vláda schválila zámer výstavby novej jadrovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach. Zatiaľ ide o krátke uznesenie, podľa ktorého majú ministri Denisa Saková a Ladislav Kamenický návrh podmienok či financovania pripraviť do konca októbra.

Tibor Gašpar (Smer) dnes v parlamente potajme prijal ruského veľvyslanca Igora Bratčikova, povedal Tomáš Szalay (SaS). Pôvodne mal predseda brannobezpečnostného výboru Bratčikova prijať minulý týždeň, na čo opozícia zareagovala tichým protestom s fotkami ruských zločinov na Ukrajine. Stretnutie s Bratčikovom vtedy Gašpar zrušil.

Polícia vedie trestné stíhanie po napadnutí strážcu prírody Správy TANAP-u. Zranenia utrpel po tom, čo ho hodili do Velického plesa pri Sliezskom dome. Konfliktná situácia nastala pri kontrole turistu so psom, ktorý sa nachádzal mimo značeného chodníka.

Európska komisia naďalej počíta s rastom ekonomiky eurozóny v tomto roku o 0,8 %, na budúci rok očakáva zrýchlenie na 1,4 %. Inflácia by sa v tomto roku mala znížiť na 2,5 % z vlaňajších 5,4 %.

Prvé zahraničné firmy začínajú odchádzať z Poľska, časť výroby presúvajú do Rumunska či Indie. Môže za to vysoká minimálna mzda, ale aj hrozba vojny s Ruskom.

EÚ vyzvala Izrael, aby okamžite ukončil vojenskú operáciu v Rafahu na juhu Pásma Gazy. Vedie podľa nej k ďalšiemu narušeniu humanitárnej pomoci, vysídľovaniu obyvateľov a ľudskému utrpeniu. Šéf diplomacie Únie Josep Borrell uviedol, že pokračovanie operácie by nevyhnutne a silne zaťažilo vzťahy EÚ a Izraela. (afp)

Poslanec PS Ondrej Prostredník kritizuje v rozprave k RTVS navrhovanú etickú komisiu, obáva sa, že by mohla byť novým cenzúrnym úradom. Navrhovaná Etická komisia by mala dohliadať na verejnoprávnosť nového média, do komisie by mali svojich zástupcov nominovať zástupcovia menšín, cirkví, olympijský výbor či Matica slovenská.

Naše peniaze sa zmenia na granáty, dopadajúce na hlavy ruských vojakov. Ján Markoš v komentári píše, či môžeme byť hrdí na zbierku Munícia pre Ukrajinu. „Povedzme si to na rovinu: Robert Fico Ukrajine ponúka otroctvo. Zbierka pre Ukrajinu jej, naopak, pomáha k mieru za akceptovateľných podmienok.“

Južná Kórea by mohla byť partnerom pri výstavbe jadrových elektrární na Slovensku, povedal minister zahraničných vecí Juraj Blanár. Zámer postaviť nový jadrový blok v Jaslovských Bohuniciach tento týždeň oznámil premiér Robert Fico.

Podľa psychologičky Jany Ashford si rodičia často mýlia prirodzené osamostatňovanie dieťaťa počas dospievania s odcudzením. „Stretávam sa s tým, že rodičia uvidia zaujatie dieťaťa rovesníkmi, vzdajú to a ani sa nepokúšajú trebárs navrhovať spoločné aktivity.“ Spolu so psychológom Martinom Milerom opisujú vplyv pandémie na vzťahy alebo to, ako zistiť, či je odcudzenie nezvratné.

Kanadský hokejista Connor McDavid z Edmontonu dosiahol tretiu 150-bodovú sezónu v NHL vrátane play-off v rade. Dokázal to ako tretí hráč v histórii po Wayneovi Gretzkom a Guyovi Lafleurovi, v 85 zápasoch nazbieral 34 gólov a 116 asistencií.

Nové na Dennikn.sk

13:55Počuť volanie rieky. Johnny Flynn a Robert Macfarlan spájajú hudbu a literatúru 13:13V jednom meste zabili troch kandidátov na starostu. Mexické voľby sa menia na bojové pole 12:33Neučesané myšlienky o nenávisti 12:05Adela a Viktor Vinczeovci o adopcii: Maximilián najviac zmenil náš vzťah 12:03Guardiola prirovnal posledné kolo Premier League k Wimbledonu. O výhre City rozhodli dva momenty 10:59Najznámejší hokejista poľskej histórie Czerkawski: Dúfam, že proti nám budete pomalší ako proti Američanom 09:48Tréner Jakub Chudý radí, ako vstávať bez budíka, a vyberá päť kníh pre zdravší život 09:15Bitka v parlamente aj barikády v uliciach. Gruzínsko prijalo svoj zákon o „zahraničných agentoch“ 09:13Režisér Jonáš Motyčka má hraničnú poruchu osobnosti: Je to ako jazda na horskej dráhe bez možnosti vystúpiť 09:00Naše peniaze sa zmenia na granáty, dopadajúce na hlavy ruských vojakov. Môžeme byť na zbierku Munícia pre Ukrajinu hrdí? 08:50Fiktívne zľavy na Black Friday sa obmedzia. Vysvetľujeme, čo všetko prinesie silnejšia ochrana spotrebiteľov 08:15Vysoká minimálna mzda aj možná vojna. Prečo prvé zahraničné firmy začínajú odchádzať z Poľska 08:04Ako 25-ročný v spoločnosti cítim očakávanie, že by som si už mal nájsť vážny vzťah. Naozaj sa mi kráti čas a zmenšuje výber? 07:59Ohňostroj si mohli odpustiť. Čo mohol hviezdny koncert urobiť pre planétu lepšie 07:37Hráči sa skupinkovali aj pri zlate z Göteborgu. Ako funguje kolektív na majstrovstvách sveta 07:06Príbeh a zákrok šampionátu? Neznámy brankár strávil v mixzóne viac času ako na ľade 06:26Ekonomický newsfilter: Finta s výdavkovými limitmi Ficovi v Bruseli prešlaVčera 23:21Taylor Swift prišla do Európy a americkí fanúšikovia s ňou, lebo sa to vyplatíVčera 23:10300 slov z MS: Naposledy zdolali západné Nemecko, gól strelili po 32 rokoch. Poliakom veľký deň nevyšiel, no veria v reparátVčera 19:43Newsfilter: Sebavedomie dankovcov nemá hranice, najnovšie chcú učiť deti kriticky myslieťVčera 18:46Vo Švédsku výrazne narástol počet miliardárov. Podnikaniu prekvapivo pomáha aj sociálny štátVčera 18:43Nakupovať s odloženými splátkami sa bude dať aj vo veľkých obchodoch. Prišla KlarnaVčera 18:01Prečo nemám pochopenie pre voličov vládnej koalícieVčera 17:35Zo zákona o mimovládkach zrejme vypadne označovanie za „organizácie so zahraničnou podporou“Včera 16:53Päť postrehov z Ostravy!!! Prečo sú všade tri výkričníky a čo má Koch s demolačnou guľouVčera 16:51Shooty: Nový štandardVčera 16:41Kto je Marcela Kosová, nová predsedníčka súdnej rady, ktorá nahradila MazákaVčera 16:03Pospíšil je najproduktívnejší na MS: Keď Ramsay niečo povie, všetci sú v pozore. Dal mi úplne iné úlohy ako v CalgaryVčera 15:56Danglár: Kto platí, ten strieľaVčera 15:32Vylepšený ChatGPT je dostupný všetkým zadarmo. Oplatí sa ešte platená verzia?