Opýtali sme sa odborníkov otázky, ktoré po utorkových hrozbách bombami zaujímajú rodičov aj učiteľov. Čo má robiť škola pri nahlásení bomby? Je evakuácia vždy dobrý nápad? Ako dieťaťu vysvetliť, čo sa stalo? A máme sa báť chodiť do školy?

Poslanci otvorili mimoriadnu schôdzu k odvolávaniu ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovovej (Hlas). Celkovo sa prezentovalo 117 poslancov. Otvoreniu schôdze pomohli koaliční poslanci zo Smeru, SNS aj Hlasu.

Parlament bude rokovať o odvolaní ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej (SNS) v piatok od 9.00 h. Poslanci budú rokovať aj po 16.00 h. Hlasovať o tom, či ostane Šimkovičová vo funkcii, budú v utorok o 11.00 h.

TikTok vyhlásil, že bude označovať obsah vytvorený umelou inteligenciou, ktorý používatelia na platformu nahrajú. Aktuálne čínska sociálna sieť informuje o použití AI, ak obsah vznikol pomocou jej nástrojov.

Nová vyhláška neukončila škriepky majiteľov bytov, kto na koho dopláca a kto komu kradne teplo. Časť vlastníkov je s faktúrou za kúrenie spokojná, keďže budú platiť menej. Tí, čo platia viac, vyhlášku kritizujú, že nič nerieši a podporuje plytvanie teplom. Podľa odborníka legislatíva prináša spravodlivé riešenie pre väčšinu.

Shooty: Naozajstné bezpečnostné hrozby

Šimečka musí robiť niečo dobre, ak Smeru stojí za také hlúpe útoky, píše Roman Pataj v komentári. „Pri čoraz zjavnejšom odpore proti všetkému západnému okrem západných peňazí tak dokážu u Fica urobiť dôvod na posmešky aj z toho, k čomu sa ešte nedávno upierala nádej spoločnosti.“

Aj o tom, či si môže ministerka kultúry predvolať riaditeľa divadla, keď sa jej nepáči, že ju v predstavení kritizujú, bude 14. mája diskusia N Kultúre nerozkážete. Hosťami v bratislavskom Kácečku budú o 19.00 h herečky Eva Pavlíková, Petra Polnišová a režisér Peter Bebjak. Moderuje Monika Tódová a lístky sú ešte v predaji.

Steve Albini okrem Nirvany nahral vyše 600 ďalších albumov, miloval originalitu a rád provokoval, píše Peter Bálik o hudobníkovi, ktorý zomrel vo veku 61 rokov. „Ak ste hľadali ten správny punkový sound, Albini bol ten pravý producent pre vás. Americký zvukový inžinier vedel zachytiť túto hudbu vo svojej čírej podstate.“

Ukrajinské rozhodnutie pustiť na front väzňov zrejme nebude mať taký význam ako v prípade Ruska. Ukrajinci totiž na rozdiel od Rusov nechcú dostať von najhorších zločincov. Podľa ukrajinského politika spĺňa kritériá nového zákona 15- až 20-tisíc väzňov. Keďže podmienkou bude dobrovoľnosť, reálne naverbujú menej.

Vláda odmietla opozičný návrh na odvolanie ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej (SNS). O návrhu má parlament rokovať v piatok ráno.

Somálsko prekvapivo požiadalo o ukončenie politickej misie OSN, ktorá mu viac ako 10 rokov poskytovala poradenstvo pri mierovom usporiadaní, bezpečnostných reformách a budovaní demokracie. Krajina o koniec misie požiadala listom Bezpečnostnú radu OSN. (reuters)

Poľská centrálna banka siedmy raz za sebou ponechala základný úrok na 5,75 %, rozhodnutie sa očakávalo. Banka sa obáva, že inflácia sa môže tento rok opäť zvýšiť aj napriek doteraz vlažnému hospodárskemu oživeniu.

Poľská pohraničná stráž zadržala na východe krajiny ruského vojaka, ktorý ilegálne prekročil hranicu s Bieloruskom. Podľa poľských médií ide o dezertéra, ktorý prišiel z bojov na Ukrajine. Ruský veľvyslanec žiada úrady o ďalšie informácie.

Podľa úradu podpredsedu vlády Petra Kmeca by nám už Komisia mala vyplatiť štvrtú platbu z plánu obnovy. Parlament schválil výdavkové limity na tento rok a od budúceho roka sa majú počítať podľa európskych pravidiel. Vyplatenie peňazí očakáva najneskôr do konca leta.

Miroslav Šatan, Marián Hossa, Zdeno Chára či Pavel Daciuk mi dali veľmi veľa, teraz sa snažím ísť príkladom, povedal pred štartom MS v hokeji kapitán Slovenska Tomáš Tatar. V rozhovore hovorí o úlohe lídra aj o svojej osobnej motivácii na šampionáte.

O 17.30 h sa začne mimoriadna schôdza na odvolávanie Zuzany Dolinkovej (Hlas). Ministerka zdravotníctva predpokladá, že sa schôdza otvorí a teda, že koalícia umožní, aby poslanci o dôvodoch na jej odvolanie diskutovali.

Od dvojročných detí nemožno očakávať, že si zrazu budú chcieť vypočuť dlhší príbeh z knižky, vysvetľuje v rozhovore Jana Šillerová, ktorá je odborníčkou na inovatívne vzdelávanie. „Ak chceme deti naučiť sústredene počúvať, musíme im najprv ukázať, ako sa to robí. Musia to samy zažiť.“

Foto N - Tomáš Benedikovič

Šéf daniarov Jozef Kiss sa chce dohodnúť s dodávateľmi IT systémov na finančnej správe, hoci majú za sebou korupčné kauzy. Sťažoval sa napríklad, že nemá zmluvu o podpore informačného systému kontrolných známok. Daniarom ho dodala firma Allexis, za ktorou v minulosti stál odsúdený podnikateľ Michal Suchoba.

Zuzana Dolinková povedala, že splnomocnenec vlády pre prešetrenie pandémie Peter Kotlár (SNS) nerozhoduje o pandemickej zmluve WHO. „Pán Kotlár tam (v Ženeve) za Slovensko nerozhoduje. Bol tam prvýkrát, bol tam situáciu navnímať a bol tam so zástupcami z ministerstva zdravotníctva a zahraničných vecí,“ povedala v TA3.

Hamas uviedol, že jeho delegácia opustila Káhiru, kde viedla rozhovory o prímerí v Pásme Gazy a prepustení izraelských rukojemníkov. Hnutie uviedlo, že izraelská operácia v oblasti Rafahu má za cieľ blokovať snahy vyjednávačov a ďalej stupňuje vojnu.

Za ukrajinským vicepremiérom Olexandrom Kubrakovom, ktorého dnes odvolal parlament, do Kyjiva cestovala nemecká ministerka pre hospodársku spoluprácu Svenja Schulzeová. S Kubrakovom chcela pripravovať júnovú konferenciu o obnove Ukrajiny v Berlíne. „To naozaj nie je dobrá správa,“ povedala na Ukrajine o odvolaní.

Apple sa stal terčom kritiky na internete pre reklamu, v ktorej sú predmety vrátane hudobných nástrojov a kníh drvené hydraulickým lisom. Video má demonštrovať, ako bola kreativita stlačená do najnovšieho iPadu.

Poľsko pripravuje výstavbu bunkrov a zákopov na hraniciach s Ruskom a Bieloruskom, uviedol minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz. Výdavky na obranu sa tento rok v Poľsku zrejme vyšplhajú na rekord, avizovala už predtým vláda Donalda Tuska.

Pri dnešnej evakuácii dvoch stredných škôl v Banskej Bystrici nešlo o nový email s nahlásenou výbušninou. Školy až dnes nahlásili email, ktorý dostali ešte v utorok. Polícia školy prehľadala a žiadnu výbušninu nenašla.

Nissan za rok do marca takmer zdvojnásobil čistý zisk na 2,6 miliardy eur. Výsledky podporil vyšší objem predaja a slabší kurz japonského jenu, ktorý po prepočte zvyšuje hodnotu zahraničných príjmov.

Otec hovorí o Pavlovi Demitrovi neustále. Volal mi, nech hrám v jeho krajine dobre, povedal Brady Tkachuk. Jeho otec Keith Demitru dodnes označuje za svojho najlepšieho priateľa. „Keď som bol malý, Pav sa chodil pozerať, ako trénujem ja aj môj brat Matthew.“

Smer vytiahol na Michala Šimečku 15 rokov starý článok. Blaha a ďalší sa pýtajú, či má byť podpredsedom parlamentu. Odborný text o tom, ako sa aktivisti na Ukrajine a v Gruzínsku v nultých rokoch inšpirovali v Srbsku a na Slovensku, poslanci Smeru vykladajú ako manuál na revolúciu.

Tento rok chce vláda odštartovať tendre na dostavbu D1 medzi Bratislavou a Košicami aj diaľnice na Kysuciach. Dokopy ide o zhruba 40 kilometrov diaľnic za 2,5 miliardy eur. Pre stavebný sektor to môže znamenať oživenie, pôvodne sa očakával útlm verejných investícií.

Advokát Ramón Fonseca Mora známy zo škandálu Panamských dokumentov zomrel. Čelil súdu pre daňové úniky, ktoré podľa obžaloby organizovala advokátska kancelária Mossack Fonseca.

Ľudovít Ódor okomentoval vyhlásenie ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej o jej šikane a politickom aktivizme v SND. „Dovoľte mi touto cestou upozorniť vás, že herci nie sú vaši podriadení a nemôžete si ich volať na koberček za ich herecké výkony,“ uviedol expremiér úradníckej vlády a líder PS v eurovoľbách.

Vývoj bojov (805. deň): Rusi na Ukrajine stratili už 3000 tankov. Straty dokážu nahrádzať, no z 80 % len sovietskymi kusmi zo skladov. Podľa expertov však môžu týmto tempom pokračovať najbližšie dva, možno tri roky. „Nezáleží na tom, či je toto vybavenie staré a menej účinné, ak Ukrajina nemá zdroje na jeho zničenie,“ vraví analytička.

Archívna fotografia z mája 2023 - muž pri Kyjive sadí slnečnicu pri vraku ruského tanku. Foto - TASR/AP

Ústavnoprávny výbor parlamentu dnes nerokoval o okolnostiach kontroly ministerstva spravodlivosti na Najvyššom súde. Mimoriadny výbor iniciovali opoziční poslanci, no na zasadnutí sa nepodarilo schváliť jeho program.

Podpis zmluvy medzi ministerstvom zdravotníctva a výrobcom lieku na rakovinu prsníka Trodelvy ešte neznamená, že ho už budú uhrádzať, ako v stredu informoval poslanec KDH František Majerský. Tento liek odmietli uhradiť aj hudobníčke Stanislave Apfelovej, ktorej sa naň vyzbierali ľudia.

Na dvoch stredných školách v Banskej Bystrici dnes prerušili vyučovanie pre výhražné emaily. Mali podobný obsah ako tie, ktoré prišli v utorok do škôl po celom Slovensku. Budovy prehľadala polícia, nič podozrivé nenašla.

Lietadlu Boeing 737 pri pristátí na letisku v tureckom meste Gazipaşa praskla pneumatika. Všetkých 184 pasažierov a 6 členov posádky je v poriadku. Nehodu vyšetrujú turecké úrady.

Čínska automobilka BYD zvažuje výstavbu ďalšej fabriky v Európe. Minulý rok oznámila, že prvý európsky závod na osobné vozidlá vybuduje v Maďarsku. Do roku 2030 sa chce stať vedúcim výrobcom elektromobilov na kontinente.

Vo voľbách v Severnom Macedónsku vyhrala s výrazným náskokom opozičná konzervatívna strana VMRO-DPMNE. Zrátaných už bolo 99 % hlasov. VMRO-DPMNE oslavuje víťazstvo aj v prezidentských voľbách, kde prezidenta Steva Pendarovského porazila touto stranou podporovaná kandidátka Gordana Siljanovská-Davkovová.

Britská centrálna banka podľa očakávaní ponechala základný úrok na 5,25 %. Prostredníctvom vysokých sadzieb sa snaží skresať infláciu, ktorá sa nachádza nad jej dvojpercentným cieľom. Guvernér Andrew Bailey nevylúčil zníženie úrokov v júni.

Ukrajinské drony zasiahli dva sklady pohonných hmôt na juhozápade Ruska a ropnú rafinériu až na južnom Urale. Bezpilotné lietadlo pritom z ukrajinského územia preletelo rekordných 1500 kilometrov. Agentúre Reuters to povedali zdroje ukrajinskej bezpečnostnej služby SBU.

Volodymyr Zelenskyj prepustil z vojenskej služby Valerija Zalužného a vymenoval ho za veľvyslanca v Británii. O novej funkcii pre bývalého veliteľa ukrajinskej armády Kyjiv informoval ešte v marci. Zatiaľ nie je jasné, kedy sa postu ujme.

Valerij Zalužnyj. Foto - V. Z.

V Topoľčanoch od júna spoplatnia parkovanie aj na sídliskách Juh, Východ a F. Dosiaľ systém plateného parkovania fungoval v širšom centre mesta. Radnica na základe analýzy Žilinskej univerzity hovorí, že za 20 rokov sa počet áut v meste zdvojnásobil.

Vladimir Putin súhlasil so stiahnutím ruských síl a pohraničníkov z niektorých častí Arménska na žiadosť Jerevanu, uviedol hovorca Kremľa. Oznámenie nasleduje po odchode takmer 2000 ruských vojakov z Náhorného Karabachu a jeho okolia.

Banky síce neposielajú v refixačných listoch vždy najnižšie úrokové sadzby, ale následným dohováraním sa dá dostať na kampaňové sadzby a aj nižšie, hovorí hypotekárny špecialista Slavomír Molnár. Vraví, že objem refinančných hypoték je v priemere za prvé mesiace tohto roku výrazne nižší ako vlani.

Zuzana Dolinková uviedla, že chce predstaviť projekt novej univerzitnej nemocnice v Bratislave budúci týždeň na výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej. Opozičné strany koncom apríla upozornili na možnú zmenu lokality novej nemocnice z Rázsoch do Ružinova.

Prudký marcový pokles obratu v zahraničnom obchode by podľa analytika Ľubomíra Koršňáka mohol byť len prechodný, naznačuje to nálada v domácom priemysle. Ekonóm Tomáš Boháček uviedol, že zahraničný obchod Slovenska ovplyvňuje aj slabý výkon nemeckej ekonomiky.

47 z doterajších 66 žiadateľov splnilo podmienky na finančný príspevok z plánu obnovy na vznik novej ambulancie. „Z toho 34 je všeobecných lekárov pre dospelých a 13 je žiadostí pediatrov,“ uviedla ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková.

Podcast Boxová ulička: Je dobré, že je McLaren späť. Teraz bude zrejme vyzývateľom Red Bullu, vraví dramaturg projektu F1 na Nova Sporte 5 Zdenda Míka. „Je to hodená rukavica pre Ferrari, ale aj pre Mercedes, ktorého motor vyhral, no nie pod tou správnou kapotou,“ myslí si.

Rakúski colníci objavili v kufri slovenského auta 30 šteniat v zúboženom stave. 46-ročnému vodičovi zo Slovenska hrozí vysoká pokuta. Muž predložil falšované očkovacie preukazy zvierat, ktoré boli na transport ešte veľmi mladé.

Štát vyhlásil koncom apríla eurofondovú výzvu za 190 miliónov eur na podporu regionálneho školstva. Minister investícií Richard Raši popri jej predstavovaní vyzýval na účasť v európskych voľbách a chválil svoju stranu Hlas.

Nové na Dennikn.sk

17:16Kto na koho dopláca a kto kradne teplo. Ani nová vyhláška neukončila hašterenie majiteľov bytov 17:11Shooty: Naozajstné bezpečnostné hrozby 17:07Šimečka musí robiť niečo dobre, ak Smeru stojí za také hlúpe útoky 16:16Kapitán Tatar pred MS: Cítim, ako sa teraz moja kariéra mení. Chcem odovzdať, čo mi dali Chára, Šatan a Hossa 16:14Rozpočet už má limit na výdavky. Podľa rozpočtovej rady ho vláda splní aj bez dodatočného šetrenia 15:00Okrem Nirvany producent Steve Albini nahral vyše 600 albumov, miloval živočíšny zvuk a rád provokoval 14:52Ráž chce tento rok odštartovať tendre na dostavbu D1 aj kysuckej D3 14:43Brady Tkachuk: Otec hovorí o Demitrovi neustále. Volal mi, nech hrám v Pavlovej krajine dobre 14:42Smer vytiahol na Michala Šimečku 15 rokov starý článok. Blaha a ďalší sa pýtajú, či má byť podpredsedom parlamentu 14:36Vývoj bojov (805. deň): Posledná jazda sovietskej armády? Rusi stratili už tritisíc tankov, nahrádzajú ich zo skladov 12:45Lando Norris sa konečne dočkal, McLaren len s druhým víťazstvom od roku 2012 11:44Europoslanci zarábajú milióny aj popri vysokom plate: Problémom nie je koľko, ale kde a ako 11:13Ako vyhrať informačnú vojnu 11:02Ako to číta Ivan Mikloš: O mužovi, ktorý ovplyvnil slovenskú daňovú reformu, sa hovorí ako o možnom Trumpovom šéfovi FED-u 10:20Čo všetko očakávať od Denníka N počas majstrovstiev sveta v hokeji 09:39Graf dňa: Realitný trh na ceste k oživeniu v úvode roka zakopol 09:35Prekvapuje ma, že Slafkovský je u vás taká megacelebrita. V Česku mal takú pozíciu možno len Jágr, hovorí reportérka Vymětalíková 08:27Lantoši hral na seba, s Dvorským mali pravdu. Vladimír Vůjtek hodnotí slovenskú nomináciu 07:50Dobrý expert nemusel byť výnimočný hokejista, Valábik bol dôkazom, hovorí Gašpar. RTVS si hostí musela zazmluvniť 07:04Real oslavuje postup, no Bayern cíti krivdu. Katastrofa a jasné porušenie pravidiel, hneval sa Tuchel 06:29Ekonomický newsfilter: V Tarabovom rezorte bude na elektrine z Gabčíkova zarábať schránková firmaVčera 18:08Ochranári nemlčia. V Tatrách urobili protest po tom, ako už dvaja manažéri odmietli Tarabovo prepúšťanieVčera 17:19Ján Koller: Byť HIV pozitívnym už vôbec nepredstavuje rozsudok smrti. Pacient môže byť do pol roka neinfekčnýVčera 16:53Shooty: Staré časyVčera 16:33Môžeme viniť len sebaVčera 15:35Bombové vyhrážky boli zrejme kybernetickým útokom. Školy otvoria, budú ich strážiť policajtiVčera 15:23Dočítal sa, že môže zomrieť, mal pocit, že jeho telo vybuchne. Od rekordnej bežeckej míle uplynulo 70 rokovVčera 15:11Petr Pavel: Ďakujem Slovákom za zbierku Munícia pre Ukrajinu, či už sú jej politici naklonení, alebo nieVčera 14:58Majú čmeliaky, zebričky či raky nejakú formu vedomia? Je to možné, uvádza deklaráciaVčera 14:56Expert na hybridné vojny a postsovietsky priestor vysvetľuje, prečo proruské vlády útočia na mimovládky